Sreda, 07.08.2013.

09:44

Vode nema, a polivaju se bašte

Zbog veoma niskog vodostaja na mnogim rekama, koji je na biološkom minimumu, u više gradova u Srbiji počele su restrikcije vode.

Izvor: B92

Default images

Podsetimo, Hidrometeorološki zavod Srbije je juče saopštio da se protok vode približio biološkom minimumu u Starom Begeju, Brzavi, Moravici, u pritokama Kolubare, Južne i Velike Morave, kao i u rekama Velika Morava i Timok.

U Odseku za prognozu voda, rane najave i upozorenja RHMZ, kazali su i da će vodostaj tih reka narednih desetak dana verovatno opasti na biološki minimum, opasan za opstanak života u njima i ekosistema. Nizak vodostaj narušava i kvalitet vode, otežava vodosnabdevanje i eventualnu plovidbu. Takođe, vodostaj Dunava, Save, Drine i Tise biće u stagnaciji, a manji porast vodostaja očekuje se od polovine avgusta.

Lokalne vlasti u Ljigu najavile su da danas počinju svakodnevne restrikcije vode. Kako je saopštilo JKP "Komunalac", koje gazduje i mesnim vodovodom, restrikcije se uvode zbog smanjene količine vode na izvorištu Baške reke.

Restrikcije vode biće svakodnevne od 14 do 20 sati, a voda će se isključivati naizmenično "potrošačima sa jedne, odnosno druge strane reke Ljig".

I u Čačku se uvodi restrikcija potrošnje vode, čije će korišćene iz vodovoda biti zabranjeno za zalivanje parkova, vrtova, bašta, pranje ulica i vozila.

Gradsko veće Čačka usvojilo je na jučerašnjoj sednici Odluku o uvođenju mere restrikcije potrošnje vode, koja će biti na snazi do stabilizovanja stanja na sistemu za vodosnabdevanje "Rzav" Arilje. Navodi se i da će protiv korisnika vode koji se ne pridržavaju navedene mere biti primenjene kaznene odredbe utvrđene Odlukom o javnom vodovodu i kanalizaciji grada Čačka.

Takođe, i u opštini Gornji Milanovac već je stupila na snagu odluka o zabrani korišćenja vode iz vodovoda za polivanje parkova, vrtova, dvorista, bašta, kao i za pranje ulica i vozila.

Problema s vodom ima i u Bujanovcu, ali zbog toga što se lokalnom komunalnom preduzeću ne isplaćuju dugovanja, pa ono nema sredstava za nabavku hlora i osnovnih repromaterijala.

Čelnici Bujanovca kažu da se intenzivno traga za rešenjem ovog problema kako se ne bi dogodilo da u ovim vrelim avgustovskim danima građani Bujanovca ostanu bez vode.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: