Sreda, 05.06.2019.

08:48

Drama na nebu: "Suhoji" presreli Amerikance, tresli se 28 minuta

Prema izveštaju američke Šeste flote, ruski "suhoj" presreo je bar tri puta 4. juna američki avion "posejdon P-8A" iznad Mediterana.

Izvor: B92

Drama na nebu:
China Photos/Stringer/Getty images/Ilustracija

Američka flota navodi i da je jedno od tih presretanja bilo "nebezbedno" i da su posadu američkoj vojnog aviona Rusi doveli u veliki rizik.

"4. juna, američki 'P-8A posejdon', koji je letreo u međunarodnom vazdušnom prostoru iznad Mediterana, presreo je ruski SU-35 i to tri puta. Prvo i treće presretanje bilo je na ivici bezbednosti. Drugo presretanje je okarakterisano kao nebezbedno jer je 'suhoj' proleteo direktrno ispred američkog aviona, što je stavilo naše pilote i posadu u veliki rizik. Posada 'P-8A' prijavila je turbulencije za vreme dugog presretanja, koje je trajalo oko 28 minuta", stoji u izveštaju Šeste flote američke avijacije.

Prema Šestoj floti, "Američki vojni avion je leteo u međunarodnom vazdušnom prostoru, pridržavajući se međunarodnog prava i nije provocirao rusku stranu".

"Dok je ruska letelelica boravila u međunarodnom vazdušnom prostoru ovakvo ponašanje smatramo neodgovornim. Očekujemo da se ponašaju odgovorno, uz poštovanje međunarodnih standarda kako bi se sprečili mogući incidenti", navodi se u saopštenju američke Šeste flote.

S druge strane, Rusija još nije izdala nikakvo saopštenje o tom događaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

29 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban otkrio plan NATO-a: Sprema se preokret?

NATO, u okviru svoje misije u Ukrajini, želi da stvori vojne baze u Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj radi koordinacije isporuke oružja Kijevu, rekao je mađarski premijer Viktor Orban za Radio Košut.

8:40

14.6.2024.

1 d

Podeli: