Nedelja, 26.10.2014.

08:17

Poslanici danas o rebalansu

Poslanici danas razmatraju 70 amandmana, podnetih na predlog zakona o rebalansu budžeta i prateće zakone, a po okončanoj raspravi će se o tome izjasniti.

Izvor: Tanjug

Default images

Glasaće se o rebalansu budžeta i predloženim odlukama o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama i dopunama Finansijskog plana Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2014, zatim na Odluku o izmenama Finansijskog plana Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za 2014, na Odluku o izmenama Finansijskog plana Nacionalne službe za zapošljavanje.

Takođe, tu je i Predlog odluke o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama Finansijskog plana Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika za 2014. godinu.

Poslanici će glasati i o Predlogu zakona o privremenom uređivanju osnovica za obračun i isplatu plata, odnosno zarada i drugih stalnih primanja kod korisnika javnih sredstava, zatim Predlogu zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija, kao i o Predlogu izmena Zakona o Centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja.

Ministar finansija Dušan Vujović izjavio je tokom načelne rasprave u parlamentu da Srbiji ne preti bankrot niti nelikvidnost i da se rebalans budžeta donosi da bi se postavile osnove reformi.

"Ovaj rebalans uvodi kljucni element buducih reformi, a to je smanjivanje rashoda", rekao je Vujović.

Pred kraj rasprave u petak, koja je trajala 12 sati, Vujović je rekao da se u rebalansu išlo na najmanja moguća smanjenja penzija i plata u javnom sektoru.

On je naveo da bi mogli da smanjujemo plate samo bogatima da su one visoke kao u Švedskoj, a ovako, svi moramo da podnesemo teret.

Premijer Aleksandar Vučić je rekao da Srbija ima makroekonomsku stabilnost, a da je mere fiskalne konsolidacije vlada preduzela zarad bolje buducnosti, jer bismo u suprotom do bankrotstva stigli najkasnije do pocetka 2017. godine.

Vučcić je u parlamentu rekao da nisu u pravu oni koji tvrde da Srbija nema makroekonomsku stabilnost, da su, naprotiv, devizne rezerve gotovo 11 miijardi, a da je istovremeno i inflacija u padu, kao i nezaposlenost.

"Svuda u svetu hvale mere koje preduzimamo i cilju fiskalne konsolidacije", dodao je Vučić.

Predlog rebalansa budžeta, podržaće, prema najavama, poslanici vladajuće koalicije, pored SNS i SVM, SPO, Nove Srbije, JS, SDPS, PUPS i SPS.

Opozicija je, medutim, kritikovala predloženi rebalans i najavila da neće glasati za njega, a medu njima su DS, NS i NDS, a medu najvecim zamerkama je to što se smanjuju plate i penzije.

Šef poslaničke grupe DS Borislav Stefanović upozorio je da je odluka o smanjenju penzija koju predlaže aktuelna vlada neustavna i da ce buduća vlast zbog toga morati da vraca dugove penzionerima kao što je to ranije bio slučaj.

„Kroz odredbe Vučićevog zakona se ta imovina oduzima od preko 600.000 penzionera u Srbiji. Neki od njih ce sigurno pokrenuti ustavnu tužbu i ići do Strazbura i neka buduća vlast ce morati da vraća dugove srpskim penzionerima, kao što smo morali 2001.godine da vraćamo ono što je ista ta Vučićeva vlast do 2000-te ostavila u amanet", istakao je on.

Lider Nove stranke Zoran Živkovic izneo je tvrdnju da se budžetski deficit u prethodne dve godine povećao za 80 odsto, a fond za plate 12 odsto i najavio da ta stranka nece podržati predloženi rebalans budžeta, kao ni zakone o smanjenju plata i penzija.

Poslanik NDS Marko Ðurišić rekao je da u rebalansu vidi samo smanjenje plata i penzija, ali ne i šta će se uraditi da se poveća prihodna strana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: