Četvrtak, 23.10.2014.

23:57

"Žena mora biti u savetima MZ"

U Kraljevu je večeras održana tribina o rodnoj ravnopravnosti, sa ciljem da se i žene uključe u izbornu trku za predsednike mesnih zajednica.

Izvor: Beta

Default images

Na tribini povodom raspisanih izbora za savete mesnih zajednica u Kraljevu, nezavisna konsultantkinja za rodnu ravnopravnost Višnja Mašćanović iz Novog Sada podsetila je na Zakon o ravnopravnosti polova kojim je propisano da 30 odsto žena bude zastupljeno u svim organima odlučivanja.

"U svim organima odlučivanja 30 odsto žena bi trebalo da bude zastupljeno, a prvi put u istoriji srpskog parlamenta sada ih ima 33 odsto, odnosno 84 poslanice i Srbija je dvadesetpeta po ovom pitanju u globalnom indeksu rodne ravnopravnosti", izjavila je Mašćanovićeva.

Ona je navela da je situacija u lokalnim samoupravama u odnosu na republički parlament, mnogo lošija u pogeldu zastupljenosti žena.

Od 169 lokalnih samouprava, koliko ih je u Srbiji, na funkciji gradonačelnika je samo devet žena. U savetima mesnih zajednica situacija je takođe veoma loša, kazala je Mašćanović.

Podaci su pokazali da je više od 40 odsto žena u savetima mesnih zajednica na Novom Beogradu, ali u Tutinum, na primer, nema ni jedne žene u tim savetima, rekla je Mašćanovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

23 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: