Četvrtak, 13.03.2014.

13:10

Kijev traži pomoć UN oko Krima

Vrhovna rada Ukrajine poziva UN da reaguju na "faktički neizazvani akt agresije Rusije protiv Ukrajine i pokušaja da anektira deo suverene države".

Izvor: Tanjug

Default images

"Uprkos uzdržanosti i umerenosti organa državne vlasti Ukrajine i njenih oružanih snaga, situacija na teritoriji Autonomne Republike Krim nastavlja naglo da se pogoršava zbog aktivnosti Oružanih snaga i Crnomorske flote Rusije, bez obzira na sve pokušaje da se mirno reši konflikt", navela je ukrajinska skupština u rezoluciji za koju je glasalo 250 poslanika.

Podsećajući da je Ukrajina jedna od država osnivača UN, ukrajinski poslanici pozvali su Svetsku organizaciju da hitno razmotri situaciju na Krimu, a naglašeno je da u skladu sa Poveljom UN (članom 51, pravom na samoodbranu) Ukrajina "zadržava pravo da se u slučaju neophodnosi obrati bilo kojoj zemlji ili regionalnom sistemu kolektivne bezbednosti za pomoć u obnovi njenog suvereniteta, teritorijalne celovitosti i nepovredivosti".

Skupština Krima usvojila je 11. marta Deklaraciju o nezavisnosti Krima, uključujući Sevastopolj, grad sa specijalnim statusom, u skladu sa kojom će u slučaju da na referendumu 16. marta većina stanovnika glasa za ulazak u sastav Rusije, Krim biti proglašen nezavisnom i suverenom državom.

Krim će se u slučaju takvog rezultata glasanja obratiti Rusiji sa predlogom o prijemu u sastav Ruske Federacije na osnovu međunarodnog ugovora, kao novi subjekt federacije.

Ukrajinska agencija prenela je da je Rada u Kijevu, takođe usvojila rezoluciju kojom je potvrdila kurs Ukrajine ka integraciji u Evropsku uniju.

Rezolucijom se vršiocu dužnosti šefa države i predsedniku Rade Aleksandru Turčinovu preporučuje da pozove EU da "neodložno primeni sve postojeće poluge uticaja prema Rusiji u vezi sa njenim aktivnostima usmerenim protiv mira, suvereniteta, nezavisnosti i teritorijalne celovitosti Ukrajine".

Takođe se preporučuje da premijer Arsenij Jacenjuk dobije ovlašćenja da što je pre moguće zaključi u ime Ukrajine Sporazum o pridruživanju sa Unijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

23 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: