Sreda, 14.12.2011.

17:13

Bugarska: Izbori se neće poništiti

Ustavni sud Bugarske odbacio zahtev 71 poslanika da izbor predsednika i potpredsednika Bugarske Rosena Plevnelieva i Margarite Popove proglase nezakonitim.

Izvor: Tanjug

Default images

Opoziciona Bugarska socijalistička partija potpomognuta glasovima političke formacije bugarskih Turaka "Pokreta za prava i slobode" i nacionalističke stranke "Ataka" sa ukupno 71 potpisom poslanika zatražila je u oktobru poništavanje predsedničkih izbora.

Oni su se pozvali na niz povreda od zabranjenih spiskova, prozračnosti biračkih listića, učešća ministra unutrašnjih poslova u izbornom porcesu, do povrede tajnosti na glasanju i lišavanja na hiljade građana da glasaju.

Vladajuća partija Građani za evropski razvoj Bugarske odbacila je zahtev opozicije smatrajući da nije bilo manipulacija na izborima.

Rosen Plevneliev kao kandidat za predsednika i Margarita Popova za potpredsednika izabrani su na predsedničkim izborima u Bugarskoj, u drugom krugu, koji je održan 30. oktobra.

Oni su osvojili 1.698.136 glasova ili 52,58 odsto, a kandidat Bugarske socijalističke partije Ivajla Kalfina i Stefan Danailov za potpredsednika 1.531.193 ili 47,42 odsto glasova.

Plevneliev je bio najpopularniji političar u aktuelnoj vladi premijera Bojka Borisova.

Do izbora na ministarsko mesto, bavio se privatnim biznisom, a njegova firma "Iris internešenel" izvodila je radove na više od 80 objekata u Nemačkoj, kao i na više desetina u Bugarskoj.

Mandat sadašnjem predsedniku i potpredsedniku Georgi Prvanovu i Angelu Marinu ističe 21. januara 2012. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: