Beograd pokriva 150.000 kamera

Prema procenama stručnjaka za video-nadzor, Beograd pokriva blizu 150.000 kamera, piše “Pres“. Time se otvara pitanje prava građana na privatnost.

Izvor: B92

Subota, 05.03.2011.

14:03

Default images

U glavnom gradu još ne postoji tačna evidencija niti registar bezbednosnih kamera, niti obaveza građana i firmi da prijave postavljanje ovih uređaja.

Prema procenama stručnjaka za video-nadzor, u Beogradu na deset ljudi trenutno postoji po jedna kamera, pošto se procenjuje da prestonicu pokriva blizu 150.000 tih aparata.

Od tog broja 62 policijske kamere su vrhunskog kvaliteta i postavljene su na najvišim mestima i najznačajnijim tačkama u gradu.

Pokrivenost beogradskih ulica kamerama otvorilo je pitanje prava građana na privatnost, naročito nakon što je na Internet procurio snimak seksualnog odnosa mladog para u blizini Beogradske arene, a koji je snimljen policijskom kamerom.

Pravnici objašnjavaju da mladi par ima osnova da tuži MUP jer je snimak dospeo u javnost, ali podsećaju da im preti i kontratužba zbog remećenja javnog reda.

Opširnije čitajte u našoj rubrici Prenosimo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

20 h

Podeli: