Ponedeljak, 30.06.2008.

17:59

Pregovori i za istupanje iz EU

Lisabonski sporazum predviđa i mogućnost istupanja iz Evropske unije, ali uz saglasnost briselske administracije, piše “Politika“.

Izvor: Politika

Default images

Lideri zemlje-članice koja bi želela da istupi iz Unije najpre bi morali o tome da obaveste Evropski savet, a onda bi pregovarali sa EU o zaključenju sporazuma i uslovima za istupanje iz Unije. Procedura je zamišljena tako da ne bude praktična za primenu.

Interesantno je da nijedna država do sada nije odustala od članstva u EU, ali da deo Kraljevine Danske jeste. Stanovnici Grenlanda na referendumu 1982. godine većinski su glasali za opoziv članstva u Evropskoj zajednici u koju su ušli deset godina ranije kao deo Danske, a 1985. i formalno su napustili zajednicu.

Prema Lisabonskom ugovoru, u slučaju da neka zemlja želi da istupi iz EU, ona bi upoznala Evropski savet sa svojim namerama. Savet bi zatim trebalo da sačini direktivu prema kojoj bi Evropska komisija pregovarala o povlačenju Ugovora. Povlačenje Ugovora bi zatim morali da odobre Evropski parlament i Savet ministara.

Zemlja-članica koja napušta Uniju prestala bi da podleže zakonima EU od datuma u ugovoru o raskidu ili dve godine posle potpisivanja.

Države koje raskinu članstvo u EU mogu ponovo da zatraže prijem u isto društvo, ali su u obavezi da prođu istu administrativnu proceduru kao svaka zemlja koja je novi kandidat za članstvo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

23 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: