Sreda, 30.04.2008.

21:33

Grčka izručila dvojicu osumnjičenih

Grčka je danas izručila Hrvatskoj Ernesta Rađena i Dušana Maslovara, osumnjičene za ratne zločine protiv civilnog stanovništva.

Izvor: Beta

Default images

U saopšstenju hrvatskog ministarstva pravde i ministarstva spoljnih poslova i evropskih integracija navodi se da su hrvatski pravosudni organi u oktobru 2006. ministarstvu pravde Grčke podneli zahtev za izručenje Rađena, kako bi se protiv njega mogao pokrenuti postupak pred Županijskim sudom u Zadru. Sud mu stavlja na teret krivično delo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Izručenje okrivljenog Dušana Maslovara, protiv kojeg je u toku istražni postupak pred Županijskim sudom u Sisku, takođe zbog krivičnog dela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, Hrvatska je zatražila u julu 2006. godine.

Benkovački Srbin Ernest Rađen, osumnjičen za ratni zločin protiv civila u selima Škabrnja i Nadin 1991. godine, radio je kao pomoćni trener solunskog košarkaškog kluba PAOK.

Tereti se da je učestvovao u masovnim ubistvima civila u Škabrnji, što se smatra jednim od najvećih zločina tokom rata u bivšoj Jugoslaviji u periodu 1991-1995.

On je u to vreme navodno bio komandant vojne policije koja je učestvovala u egzekucijama civila.

Dušan Maslovar je bio pripadnik grupe poznate kao "Šiltovi" iz Gline, koja je počinila više zločina na glinskom području u vreme dok je to područje bilo pod kontrolom srpskih vojnih snaga koje tadašnje hrvatske vlast nisu priznavale i smatrale ih paravojnima.

Maslovar je, prema saopštenju hrvatskog ministarstva, snimljen video-kamerom prilikom napada srpskih jedinica na hrvatsko selo Viduševac u oktobru 1991. godine, kada je spaljena i župna crkva.

Rađen i Maslovar izručeni su Hrvatskoj na osnovu odluka vlasti Grčke, koje odobravaju izručenja radi ustupanja krivičnog progona pred hrvatskim pravosuđem, navodi se u saopštenju.

"Hrvatska strana želi da iskaže zahvalnost svim nadležnim grčkim telima, na čelu s Ministarstvom pravde, na njihovom profesionalnom odnosu prema ovim zahtevima za izručenje i razumevanju za optužnicu za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj. Ovakva saradnja još je jedan dokaz razvijenih odnosa i saradnje između dve zemlje", navodi

se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

21 h

Podeli: