Ponedeljak, 26.09.2022.

20:03

Stranka Italijanska braća pobednik na izborima u Italiji; Ana Brnabić čestitala Đorđi Meloni

Najviše glasova na parlamentarnim izborima u Italiji osvojila je desničarska stranka Italijanska braća, pokazuju objavljeni gotovo konačni rezultati glasanja.

Izvor: B92

Stranka Italijanska braća pobednik na izborima u Italiji; Ana Brnabić čestitala Đorđi Meloni
Tanjug/AP Photo/Gregorio Borgia, file

Ovim uspehom otvorena su vrata za obrazovanje prve tvrdo desničarske vlade Italije posle Drugog svetskog rata, a na njenom čelu trebalo bi da se nađe liderka Italijanske braće Đorđa Meloni, koja bi takođe postala prva žena predsednica vlade u istoriji Italije.

Koalicija desnog centra, u čijem je sastavu i stranka Đorđe Meloni, osvojila je 44 odsto glasača izašlih na izbore. Italijanska braća su osvojila 26 odsto glasova, a preostale dve članice koalicije, antiimigrantska stranka Liga sa Mateom Salvinijem na čelu i umereno desna Forca Italija predvođena bivšim premijerom Silviom Berluskonijem osvojile su devet, odnosno osam odsto glasova.

Demokratska partija, koja pripada levom centru, i njeni saveznici osvojili su oko 26 odsto glasova, a populističkom pokretu Pet zvezdica podrška je prepolovljena u odnosu na ogroman uspeh iz 2018. godine – dobio je 15 odsto glasova.

Na izbore je izašlo 64 odsto upisanih birača, što je rekordno slaba izlaznost na parlamentarnim izborima u Italiji a pripisuje se razočaranošću žitelja treće najsnažnije ekonomije Evropske unije zbog zakulisnih zbivanja koja su dovela do stvaranja tri prethodne italijanske vlade, ali i do obaranja vlade nacionalnog jedinstva odlazećeg premijera Marija Dragija.

Đorđa Meloni (45) je rano jutros u pobedničkom govoru uputila Italijanima poruku ujedinjenja: "Kad smo već pozvani da upravljamo ovom nacijom, upravljaćemo njome za svakoga. Činićemo to za sve Italijane i činićemo to sa ciljem narodnog ujedinjenja. Italija je izabrala nas. Nećemo je izneveriti".

Premda su stranke desnog centra jasni pobednik izbora, formiranje vlade je još sedmicama daleko i prethodiće mu konsultacije među strankama i sa predsednikom republike Serđom Matarelom.

U međuvremenu, Mario Dragi će obavljati dužnost premijera. Njegova vlada se urušila pre šest meseci, a izbori, čiji su rezultati izazvali oduševljenje među evropskim desničarima, održani su u krucijalno doba za Evropu koja se suočava sa invazijom Rusije na Ukrajinu i s tim u vezi divljanjem cena energenata koje se snažno odrazilo na džep Italijana i italijanske industrije.

Očekuje se da će nova italijanska vlada sa Đorđom Meloni kao premijerkom slediti spoljnu politiku koju je vodila vlada Marija Dragija, što uključuje podršku za NATO u odbrani Ukrajine od ruske invazije. Za razliku od Đorđe Meloni, njeni koalicioni partneri Silvio Berluskoni i Mateo Salvini imaju veze sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Mada su se obojica distancirala od invazije na Ukrajinu, Salvini je upozorio da evropske sankcije Moskvi ugrožavaju italijansku industriju, a Berluskoni je nedavno čak pokušao da opravda rusku invaziju na Ukrajinu kao nešto što su Putinu nametnuli proruski separatisti u Donbasu.

Ana Brnabić čestitala izbornu pobedu Ðorđi Meloni

Premijerka Srbije Ana Brnabić čestitala je danas Ðorđi Meloni i njenoj stranci Braća Italije pobedu na parlamentarnim izborima.

"Čestitam Ðorđi Meloni i Braći Italije pobedu na jučerašnjim izborima. Ne sumnjam da će odnosi i saradnja između Srbije i Italije nastaviti da se razvijaju u narednom periodu i radujem se našoj budućoj saradnji", napisala je Ana Brnabić na svom nalogu na Tviteru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

9 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

14 h

Podeli: