Subota, 06.05.2006.

11:45

Ko će vladati Poljskom

Poljski predsednik odbacio kritike da ulazak populista i ultrakatoličkih nacionalista u vladu znači kompromitaciju Poljske u svetu.

Izvor: Beta

Default images

"Poljaci a ne svet odlučuju o tome ko vlada Poljskom. Poljska je suverena država, ishod izbora odlučio je kakav će biti raspored snaga u parlamentu. Nije o tome odlučio svet, već Poljaci i Poljakinje", rekao je jutros Leh Kačinjski poljskom radiju.

Posle osam meseci hronične političke krize, pošto se pokazalo da manjinska vlada konzervativne stranke Pravo i pravda nema snage ni da upravlja zemljom, a još manje za najavljenu ambicioznu društvenu reformu i moralni preporod Poljske, konzervativci su u petak ušli u koaliciju sa dve manje radikalne stranke opozicije.

Potpredsednik vlade i ministar poljoprivrede postao je kontroverzni populista Andžej Leper, lider agrarne Samoodbrane, koji se proslavio blokadama poljskih puteva na čelu gnevnih farmera i uslovnim kaznama zatvora zbog izgreda ili vređanja i kleveta svojih političkih protivnika.

Takođe potpredsednik vlade i ministar prosvete i sporta je lider ultrakonzervativne nacionalističke Lige poljskih porodica Roman Gjertih od koga, prema procenama analitičara, preti katolički zemljotres u poljskom školstvu i još oštrija diskriminacija homoseksualaca.

Time je vlada obezbedila većinu od 248 poslanika u donjem domu parlamenta, Sejmu, a tih 18 glasova većine daje joj priliku da, kako je i htela, napravi radikalan zaokret od postkomunističke tranzicione Poljske i izgradi svoju IV Republiku.

Dobar deo poljskih medija dočekao je na nož ulazak Lepera i Gjertiha u vladu, a komentatori naglašavaju da u tom "paktu sa đavolom" mogu da izgube samo braća Jaroslav i Leh Kačinjski i njihova vladajuća stranka Pravo i pravda.

Isto misle i Poljaci i u anketi za dnevnik Gazeta Viborča - svega 17 odsto veruje da je nova većinska vlada dobitak za Kačinjske, dok 67 odsto ne želi Lepera kao premijera, a 64 odsto smtatra da u vladi ne bi trebalo da bude Gjertih.

Evropska unija ne planira nikakve sankcije prema Poljskoj, kao što je učinila u slučaju Austrije kada je u njenu vladu ušao radikalni Jerg Hajder.

Iako evropski mediji listom označavaju novu koaliciju kao vrlo rizičnu poker partiju braće Kačinjski, analitičari u Briselu ne isključuju da će i u slučaju Lepera na scenu stupiti "efekat Hajder", odnosno da će ulaskom u vladu sa neminovnim kompromisima izgubiti gro svojih populističkih birača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

21 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: