Četvrtak, 14.01.2021.

15:13

Đurić: Verujem da će odnosi sa SAD prerasti u nešto značajno

Ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Ðurić izjavio je da je 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i SAD neverovatan istorijski jubilej.

Izvor: Tanjug

Đurić: Verujem da će odnosi sa SAD prerasti u nešto značajno
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/bs

Kao i da veruje da će se dugogodišnje partnerstvo pretvori u nešto još značajnije i sadržajnije.

On je u autorskom tekstu za portal Pavlović tudej (Pavlovictoday) rekao da će nova veza omogućiti da neprestano otkrivamo nova područja saradnje u promociji mira i stabilnosti u našem delu sveta, što će omogućiti nove ekonomske mogućnosti.

"Verujem da ne preterujem kada kažem da su se zvezde poklopile da bismo učestvovali u otvaranju novog, bez presedana, poglavlja o uzajamno korisnom prijateljstvu i saradnji. Od sada pa nadalje, moji prijatelji", rekao je Ðurić.

On je rekao da smatra da su po mentalitetu Srbi mnogo sličniji Amerikancima nego neki drugi narodi u Evropi, odnosno Amerikanci Srbima više nego neke države koje su geografski bliže.

Ðurić je podsetio da su tokom dva svetska rata odnosi između Srbije i SAD ostali postojani, jer su se milioni Srba borili zajedno sa Amerikancima za vrednosti koje su zajednička za dva naroda.

Prema njegovim rečima, milioni Srba, koji kao i Amerikanci vole slobodu, a koji su motivisani slobodom došli u SAD, obogatili istoriju te zemlje i da su njihova imena sada urezana u hodniku američkog sna.

"Nikola Tesla, izumitelj električne energije naizmenične struje, koju svi koristimo svakodnevno, Pupin, izumitelj bežičnih telekomunikacija velikog dometa. NBA Vlade Divac i Nikola Jokić. Oni su, zajedno sa hiljadama srpskih lekara, medicinskih sestara, inženjera, građevinskih radnika i univerzitetskih profesora dali svoj doprinos američkoj naciji, postali deo nje i učinili je boljim mestom", rekao je Ðurić.

Ðurić je dodao i da su SAD i Srbija tokom 140 godina koračale zajedničkim putem koji je ponekad bio težak i izazovan, a posebno 1999. godine, ali da je i dalje bio pun partnerstava, bitnih saveza i zajedničkih vrednosti.

Ðurić je istakao i da je Srbija zahvaljujući reformama Aleksandra Vučića uspela da se za sedam godina pogigne sa ivice bankrota i dođe do prvog mesta po pitanju BDP-a u Evropi.

"U međuvremenu, stopa nezaposlenosti je smanjena na 7,9 odsto, sa stalnim trogodišnjim suficitom i makroekonomskom stabilnošću, što su više puta hvalili relevantni IFO indikatori i najviši rukovodioci. To je, zajedno sa podsticajuma za investitore, dovelo do toga da je Srbija postala destinacija koja je privukla više stranih direktnih investicija u 2019. i 2020. godini nego čitav region zapadnog Balkana zajedno", istakao je Ðurić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

23 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: