Četvrtak, 26.11.2020.

18:51

Hrvatska: Optuženi za falsifikovanje dokumenata za mafijaše iz Srbije i Crne Gore

Hrvatski Ured za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (Uskok) je podigao optužnicu protiv 18 osoba.

Izvor: Beta

Hrvatska: Optuženi za falsifikovanje dokumenata za mafijaše iz Srbije i Crne Gore

Među njima ima i zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova zbog sumnje da su došli do milion i po kuna (više od 200 hiljada evra) pribavljajući informacije i hrvatska dokumenta mafijaškim grupama uglavnom iz Srbije i Crne Gore.

Radi se o grupi koju je navodno okupio Nusret Seferović koji je s nekoliko saradnika pritvoren još krajem novembra prošle godine, prenela je Hina.

Uskok je, otkrivajući samo inicijale optuženih, objavio da pripadnike grupe tereti za zločinačko udruženje, falsifikovanje isprava, zloupotrebe položaja i ovlašćenja, trgovanje uticajem i podsticanje na ta dela.

Istražitelji sumnjaju da su pripadnici grupe svojim klijentima nezakonito pribavljali podatke iz informacijskog sistema MUP-a za po najmanje 500 kuna (više od 70 evra), a prelazak preko granice bez kontrole osiguravali za najmanje 1.300 evra.

Za komplet hrvatskih dokumenata - ličnu kartu i pasoš s njihovom fotografijom i tuđim identifikacionim podacima, tražili su po najmanje 3.500 evra, dok su navodno uzimali najmanje 2.500 evra za vozačke dozvole.

Uskok tvrdi da je grupa svojim klijentima iz Srbije, Crne Gore i Slovenije obezbedila najmanje 41 ličnu kartu i 41 pasoš i najmanje 15 lažnih vozačkih dozvola.

"Takođe je bio omogućen prelazak državna granica između Hrvatske i Slovenije bez granične kontrole za najmanje šest osoba i to 21 put", a grupa je izvela i za sada neutvrđen broj provera u Informacionom sisstemu MUP-a, saopštio je Uskok koji je u optužnici predložio oduzimanje protivpravno stečene imovinske koristi i istražni zatvor za dvojicu optuženih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

9 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

14 h

Podeli: