Četvrtak, 20.06.2019.

20:40

Makron: Treba nam najbolji tim za Evropu

Emanuel Makron izjavio je da će u izboru kandidata za vodeća mesta u institucijama EU podržati ”najjače osobe”.

Izvor: Tanjug

Makron: Treba nam najbolji tim za Evropu
Foto: EPA-EFE/Sascha Steinbach

Kako je objasnio, one koje mogu da iznesu ambiciozne planove za EU u narednih pet godina.

Makron je dolazeći na samit u Briselu na kome bi lideri EU trebalo da razgovaraju o imenovanjima za vodeća mesta u institucijama za narednih pet godna, rekao da će Francuska imati konstruktivnu ulogu u stvaranju ”najboljeg tima za Evropu”.

Prema njegovim rečima, kandidati za najviše funkcije moraju da imaju ”znanje, ambiciju i kredibilitet”, i dodao da se prilikom izbora mora voditi računa i o ravnopravnoj rodnoj zasupljenosti imenovanih.

Makron je na navode da se su pozicije Nemačke i Francukse suprotstavljene po pitanju imenovanja i samih kandidata, naveo da su ”razgovori u toku” i najavio da će se tokom samita u Briselu sastati odvojeno i sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Pored izbora kandidata za vodeća mesta u EU, francuski predsednik je posebno naglasio važnost razgovora o Strateškoj agendi Unije, i stavio na prvo mesto razgovore o klimatskima promenama koji bi trebalo da vode karbonskoj neutralnosti EU do 2050. godine.

”Inicijativa je pokrenuta u Sibiju. Već 15 zemlja članica su je podržale i raste konsenzus oko ove ambiciozne odluke”, izjavio je Makron.

On je dodo da će se tokom samita u Brisleu razgovarti i o evropskom ekonomskom i socijalnom modelu, kao i da će deo razgovora biti posvećen spoljnim poslovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

23 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: