Četvrtak, 13.06.2019.

08:40

Odjeknule dve eksplozije; Iran: napad; Tankeri gore, poslato hitno upozorenje FOTO/VIDEO

Novi incident s tankerima koji prevoze naftu. Iranski mediji tvrde da su napadnuta dva takva tankera u Omanskom zalivu. Odjeknule dve eksplozije.

Izvor: B92

Odjeknule dve eksplozije; Iran: napad; Tankeri gore, poslato hitno upozorenje FOTO/VIDEO
EPA-EFE/ALI HAIDER

Libanski mediji tvrde da jedan tanker već tone.

Ovaj, poslednji u nizu incidenata, stiže mesec dana nakon što su dva tankera Saudijske Arabije napadnuti u vodama Ujedinjenih Arapskih Emirata. Oni su prenosili naftu za SAD, a Vašington smatra da iza tog napada stoji Iran.

Sve to prouzrokovalo je porast tenzija u odnosima između zvaničnog Vašingtona i Teherana, koji su ionako na ivici sukoba.

Najnoviji incident dogodio se rano jutros, u omanskom zalivu, kada su se čule dve eksplozije na tankerima koji prevoze naftu, prenela je iranska državna televizija, pozivajući se na televizijsku mrežu Al-Alam. U tom izveštaju ocenjeno je da se radi o napadu na tankere. Kasnije se saznalo da se radi o tankeru kompanije "Front lajn" i drugom, "Kokuka kurejdžes", koji plovi pod zastavom Paname. Neki mediji preneli su da je reč o norveškim tankerima.

Pakistanski izvori naveli su da su napadnuti tankeri poslali nekoliko poziva za pomoć.

Istovremeno, britanska pomorska služba, koju vodi Kraljevska mornarica, poslala je upozorenje na "incident u Omanskom zalivu", bez preciziranja o kakvom se incidentu radi. Ta služba ujedno je poslala i upozorenje svojim brodovima koji plove u tim vodama na ekstreman oprez, tim pre što se nisu stišale tenzije između SAD i Irana.

Oglasila se i američka Peta flota, koja je saopštila da je primila hitne pozive od dva napadnuta tankera. Takođe se navodi i da je Amerika uključena u istragu ko je napao tankere, kao i o čijim tankerima se radi.

Zvanični Oman saopštio je da je napadnut najmanje jedan tanker. Libanski mediji preneli su kao hitno da je jedan tanker već krenuo da tone, i da je reč o "tankeru kompanije Front lajn". Međutim, portparol te kompanije je demantovao tu vest, rekavši da njihov tanker i dalje gori, ali da nije potonuo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Totalni raspad: Ljudi beže iz Ukrajine

U Lavovoskoj oblasti u Ukrajini na granici sa Poljskom, nastao je pravi kolaps usled saobraćajnih gužva koje čine stotine automobila, prenosi TV kanal Obsšćestvenoe, pozivajući se na predstavnicu lokalnog pograničnog odreda Aleksandru Kučkovsku.

19:58

17.5.2024.

1 d

Podeli: