Svet

Nedelja, 12.01.2020.

15:05

Koliko trošite na prevoz? Evro-statističari izračunali ko najviše izdvaja

Dok prosečno slovenačko domaćinstvo svaki šesti evro potroši na prevoz, prosečnoj porodici u Hrvatskoj na prevoz ide samo desetina ukupnih troškova.

Izvor: Novac.hr

Koliko trošite na prevoz? Evro-statističari izračunali ko najviše izdvaja
Foto: Depositphotos, nilaya, 11090655

Prema podacima evro-statističara, troškovi prevoza u 2018. godini činili su čak 16,9 odsto ukupne potrošnje domaćinstava u "Deželi", što Sloveniju svrstava na prvo mesto po izdacima građana za prevoz u EU.

S druge strane, samo 9,7 ukupne potrošnje hrvatskih domaćinstava u 2018. godini je odlazilo na prevoz, po čemu je Hrvatska zauzela pretposlednje mesto u Uniji. Manje su na prevoz trošili jedino Slovaci, samo 6,6 procenata ukupne potrošnje svojih domaćinstava.

Prevoz je velika stavka u potrošnji evropskih domaćinstava. Podaci Eurostata otkrivaju da su 2018. godine stanovnici EU na prevoz potrošili preko 1,1 bilion evra, odnosno 13,2 odsto budžeta prosečnog domaćinstva u Uniji.

O kako se velikom izdatku za džepove građana EU radi možda najbolje pokazuje podatak da je prosečan stanovnik Unije u 2018. godini na prevoz potrošio čak 2.220 evra, te da troškovi prevoza dosežu 7,2 odsto bruto domaćeg proizvoda Unije.

Prevoz je i inače visoko pozicioniran u potrošnji domaćinstava u EU. Naime, više se troši samo na stanovanje, na koje odlazi gotovo četvrtina potrošnje, odnosno 24 odsto. Istovremeno, troškovi za hranu i piće u prosečnom domaćinstvu u EU manji su od onih za prevoz: 2018. godine su imali udeo od 12,1 odsto, pokazuju podaci Eurostata.

U Hrvatskoj je situacija drugačija. Otprilike trećina potrošnje domaćinstva, prema istraživanjima, odnosi se na hranu i piće, što prehranu svrstava na prvo mesto u izdacima. Prevoz je srazmerno slabo zastupljen, bar ako se upoređuje sa drugima u EU-klubu.

Osim Slovenaca, velike izdatke za prevoz imaju i domaćinstva u Luksemburgu, Kipru, Francuskoj, Nemačkoj i Mađarskoj. Na drugom kraju lestvice su Česi, Rumuni, Belgijanci i Maltežani, u čijoj potrošačkoj korpi troškovi prevoza imaju udeo malo iznad 10 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

23 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Podeli: