Svet

Sreda, 14.08.2019.

09:35

Da li će ova organizacija postati četvrta ekonomska sila na svetu?

Organizacija ASEAN-a, u čijem sastavu je deset zemalja jugoistočne Azije, ove godine obeležava 52 godine postojanja.

Izvor: RTS

Da li će ova organizacija postati četvrta ekonomska sila na svetu?
FOTO: Depositphotos, shirotie

To je jedna od najuspešnijih regionalnih integracija u svetu. Do 2030. godine mogla bi da bude četvrta svetska ekonomska sila.

Svake godine u ambasadi jedne od država članica Asocijacije nacija jugoistočne Azije, poznate pod skraćenicom ASEAN, podiže se zastava povodom Dana ove organizacije. Tako je obeležen i 52. rođendan u ambasadi Indonezije, a pomogle su i diplomatske misije Malezije i Mjanmara i prvi put Kraljevine Kambodže.

U ime šefova diplomatskih misija zemalja ASEAN-a u Srbiji, ambasador Indonezije Mohamad Čandra Viđa Juda je istakao kontinualnu posvećenost organizacije jačanju tri stuba – političko-bezbednosne, ekonomske i društveno-kulturne zajednice, u skladu sa kretanjima u svetu.

Zemlje iz grupe ASEAN-a pokrenule su inicijativu za borbu protiv trgovine ljudima u regionu uz finansijsku podršku partnerskih zemalja poput Australije.

"Želimo da živimo u Indo-pacifičkom regionu koji je otvoren, inkluzivan, prosperitetan i poštuje međunarodno pravo sa jakim ASEAN-om u srcu", istakla je Mariz Pejn, ministarka spoljnih poslova Australije.

Ministar spoljnih poslova Indije Subrahmaniam Jaishankar naglasio je da je napredak Indije izvesan.

"Želimo da vidimo jak, ujedinjen i prosperitetan ASEAN, koji ima centralnu ulogu u razvoju dinamičnog Indo-Pacifika. Time je napredak i bezbednost Indije izvesna", rekao je Jaishankar.

ASEAN obuhvata deset zemalja sa 630 miliona stanovnika. Predstavlja ekonomsku grupaciju na trećem mestu u Aziji, sa godišnjom stopom rasta od šest odsto, sa velikim poslovnim i investicionim mogućnostima.

Zato je ambasador Čandra u ime svih zemalja pozvao Vladu Republike Srbije i srpsku poslovnu zajednicu da prošire saradnju sa ASEAN-om, kako na ekonomskom tako i na društveno-kulturnom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

23 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Podeli: