Svet

Sreda, 14.11.2018.

14:55

Lagard: Razmislite o izdavanju ovih valuta

Direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard izjavila je da bi centralne banke širom sveta trebalo da razmotre izdavanje digitalnih valuta.

Izvor: Tanjug

Lagard: Razmislite o izdavanju ovih valuta
Foto: Thinkstock

To bi, kako je istakla u Singapuru, omogućilo da transakcije u digitalnim valutama budu sigurnije, prenosi BBC.

“Verujem da bi trebalo da razmotrimo mogućnost izdavanja digitalnih valuta. Mogla bi da se uspostavi uloga države u snabdevanju digitalne ekonomije novcem. Prednost je jasna. Vaša isplata će biti trenutna, sigurna, jeftina i potencijalno polu-anonimna... A centralne banke bi i dalje bile nadležne za bezbednost tog plaćanja”, rekla je Lagard na tehnološkoj konferenciji u Singapuru "Finteć Festival".

Lagard je navela da centralne banke Kanade, Kine, Švedske i Urugvaja već “ozbiljno razmatraju” predlog o izdavanju digitalnih valuta.

“Virtuelna valuta koju izdaje centralna banka bila bi odgovornost države – kao što je i gotovina – a ne neke privatne kompanije. To bi učinilo transakcije sigurnijima i frekventnijima, a time i jeftinijima, što bi pomoglo potrošačima”, dodala je.

Bezgotovinska plaćanja značajno su porasla proteklih godina, što je postavilo nove izazove pred vlade i centralne banke.

Regulatori su izrazili zabrinutost po pitanju digitalnih valuta, zbog čega su pozvali na veći nadzor.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

16 h

Podeli: