Svet

Petak, 18.10.2019.

10:40

Trgovinski rat uzeo danak: Rast BDP-a Kine najmanji u proteklih 27 godina

Kina je objavila danas da je u trećem tromesečju 2019. ostvarila rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od šest procenata u odnosu na lane.

Izvor: Tanjug

Trgovinski rat uzeo danak: Rast BDP-a Kine najmanji u proteklih 27 godina
Foto: Depositphotos/Alan

To je, prema podacima Rojtersa, najniža stopa u najmanje 27 i po godina.

Analitičari su u anketi britanske agencije predviđali da će kineski BDP u trećem kvartalu porasti za 6,1 odsto na godišnjem nivou.

Prema podacima kineskog zavoda za statistiku, privredni rast je u drugom kvartalu 2019. godine iznosio 6,2 posto međugodišnje, što znači da trgovinski rat sa SAD uzima danak, navodi Rojters.

Zvanični Peking je predvideo rast BDP-a za ovu godinu od 6,0 do 6,5 odsto.

Mada su ekonomisti pesimistični u pogledu trenutnih izgleda za rast kineske ekonomije, među danas objavljenim podacima za septembar ima nekoliko svetlih tačaka, kao što je rast maloprodaje od 7,8 odsto međugodišnje i povećanje industrijske proizvodnje za 5,8 procenata u istom periodu. Investicije u osnovna sredstva su od januara do septembra porasle za 5,4 posto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Vraćaju se u Rusiju?

Američki proizvođač bezalkoholnih gaziranih pića Koka-kola, koji je 2022. napustio rusko tržište, podneo je u aprilu ove godine tri zahteva za registraciju svojih najpoznatijih brendova "Koka-kola", "Fanta" i "Sprajt" u Rusiji.

7:54

15.6.2024.

17 h

Podeli: