Srbija

Ponedeljak, 09.08.2010.

12:29

Kosovo prodaje 75 odsto Telekoma

Ministarstvo za ekonomiju i finansije kosovske vlade objavilo je poziv za učešće na tenderu za prodaju akcija Telekoma Kosova.

Izvor: Tanjug

Default images

U pozivu se navodi da je cilj tendera prodaja većine akcija Telekoma Kosova koje su trenutno 100 posto u vlasništvu kosovske vlade.

Vlada je odlučila da proda 75 odsto akcija Telekoma Kosova, dok će poštansku službu zadržati u potpunosti u svom vlasništvu. Krajnji rok za slanje dokumentacije za pretkvalifikaciju je 13. septembar 2010. godine.

Eksperti u Prištini su procenili da bi za 75 odsto akcija Telekoma Kosova sa fiksnom i mobilnom mrežom moglo da se dobije između 300 i 600 miliona evra.

"Vladin Komitet za privatizaciju poziva sve zainteresovane strane, a posebno operatere Telekoma i investitore sa iskustvom na polju telekomunikacija, da pošalju svoje pisane zahteve u vezi sa procedurom i kriterijumima za predkvalifikaciju za učešće na tenderu", navodi se u pozivu.

Sa druge strane, kaže državni sekretar Oliver Ivanović, Ministarstvo za Kosovo i Metohiju se protivi ovoj ali i svakoj privatizaciji u pokrajini, naročito jer se radi o kompanijama koje su stvorene srpskim kapitalom.

"Mi smo kao Ministarstvo za KiM, odnosno Koordinacioni centar, pokušali još 2003. godine sa idejom, da za ovako nešto animiramo strance deoničare u Trepči i drugim preduzećima na Kosovu, da tužbom zaštite svoja prava u ovim preduzećima, jer bi tako dobijena tužba mogla da bude korišćena u sporovima koji se kasnije vode", kaže on.

On dodaje da bi "Srbija, po precendentnom pravu, mogla da koristi taj slučaj, radi dokazivanja svojih prava i svog udela u preduzećima na Kosovu. To bi blokiralo dalju privatizaciju, odnosno Srbija i radnici koji su radili do 1999. godine bi na taj način bili uključeniu. Siguran sam, i to je jedini način, ukoliko bi Srbija pokušala sa samostalnom tužbom, mislim da su šanse male zbog političke klime“.

U Telekomu Srbije kažu za B92 da oni posluju na teritoriji cele Republike Srbije. Akcionari kompanije, kao ni menadžment, nisu razmatrali opcije daljeg preuzimanja kompanija. O detaljnijim političkim aspektima ovog pitanja, ne možemo da se izjašnjavamo, rečeno nam je u Telekomu

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

1 d

Svet

Rusija pretekla Ameriku

Rusija je u maju pretekla Ameriku po količini izvezenog gasa u Evropu, prvi put nakon skoro dve godine, uprkos naporima regiona da se oslobodi zavisnosti od fosilnih goriva, piše “Fajnenšel tajms”.

14:27

16.6.2024.

7 h

Svet

Vraćaju se u Rusiju?

Američki proizvođač bezalkoholnih gaziranih pića Koka-kola, koji je 2022. napustio rusko tržište, podneo je u aprilu ove godine tri zahteva za registraciju svojih najpoznatijih brendova "Koka-kola", "Fanta" i "Sprajt" u Rusiji.

7:54

15.6.2024.

1 d

Podeli: