Region 8

16.06.2024.

20:59

I oni poskupljuju...

Kandit podiže cene čokolade, nakon što je i Kraš najavio isti potez, dok je Zvečevo poručilo da neće poskupeti svoje proizvode.

Izvor: SEEbiz

I oni poskupljuju...
Ground Picture/Shutterstock

Podeli:

Cena zrna kakaa od početka godine je udvostručena, a to će uskoro osetiti i krajnji potrošači, između ostalog i u Hrvatskoj. U narednim mesecima kupce očekuju korigovane cene čokolada na policama supermarketa, piše SEEbiz.

"Cene kakaa u konstantnom su porastu od kraja 2021. godine. Prinosi su već neko vreme slabi, prvenstveno zbog specifične virusne bolesti Swollen shoot disease, koja pogađa farme. Nepovoljni klimatski uslovi su dodatan otežavajući faktor, a globalna potražnja raste. Iz svih navedenih razloga, cene na berzi trenutno dostižu istorijske nivoe, pa nas u skladu sa tim neminovno očekuju nove cene čokolade i srodnih proizvoda na policama", rekli su iz uprave Kandita.

Dodaju da su kao proizvođač maksimalno umanjili prenos povišene cene sirovine na potrošača optimizacijom proizvodnih procesa, ali i asortimana.

"Uprkos internim potezima, cena gotovog proizvoda neće moći ostati ista te ćemo se morati prilagoditi tržištu i novonastaloj situaciji, sa namerom da obezbedimo pristupačne cene za našeg krajnjeg potrošača. Činimo sve što je u našoj moći da naši kupci što manje osete ove promene i da mogu nastaviti da uživaju u našim proizvodima po pristupačnim cenama i nakon jula, kada se mogu očekivati promene u cenama. Bojazni od nestašice čokolade nema i nadamo se da će se globalna situacija na berzama kakaovca uskoro stabilizovati", istakli su iz Kandita.

Podeli:

8 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

"Srbija je suštinski postala članica EU"

Srbija je, potpisivanjem Memoranduma o strateškom partnerstvu sa EU o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima - suštinski postala članica EU, poručio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

13:03

21.7.2024.

16 h

Region

Ovo je prosečna plata u Hrvatskoj

Prosečna majska neto plata u Hrvatskoj iznosila je 1.324 evra, što je nominalno više za 0,1 odsto, a realno isto kao u aprilu, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).

8:12

20.7.2024.

1 d

Podeli: