Srbija

Petak, 21.07.2017.

13:22

Čepurin: Planiramo industrijski park u Srbiji

Ambasador Rusije Aleksandar Čepurin najavio je stvaranje rusko-srpskog industrijskog parka u jednoj od slobodnih ekonomskih zona u Srbiji.

Izvor: Tanjug

Čepurin: Planiramo industrijski park u Srbiji
Foto: Tanjug, arhiva

"Na dnevnom redu je uspostavljanje industrijske kooperacije, stvaranje rusko-srpskog industrijskog parka u jednoj od slobodnih ekonomskih zona Srbije", izjavio je Čerpurin u intervjuu za časopis Srpska ekonomija.

Kako kaže, radi se "o visokotehnološkoj produkciji, gde smo konkurentni", a ta proizvodnja bi mogla da bude plasirana na tržištu Srbije, balkanskog regiona, EU, Turske.

Ruski diplomata ističe da je za Moskvu i Beograd od posebnog značaja unapređenje trgovinske i ekonomske saradnje, navodeći da je u prvih pet meseci 2017. godine Rusija zauzela treće mesto među spoljnotrgovinskim partnerima Srbije sa udelom od 7,2 odsto.

Prema rečima Čepurina, izvoz srpskih proizvoda u Rusiju je porastao za 19,2 odsto, a srpski uvoz iz Rusije za 14,4 odsto, pri čemu izvoz srpske poljoprivredne proizvodnje, koji je prošle godine povećan za 9,0 odsto, "jeste i biće još dugo jedan od najvažnijih segmenata naše robne razmene".

"Tendencija rasta je zabeležena i u prvoj polovini tekuće godine. Sve u svemu, 2017. očekujemo znatno povećanje izvoza srpske poljoprivredne produkcije u Rusiju", rekao je on, dodajući da se sada razmatra i jedan perspektivan projekat u oblasti semenarstva, gde vidi mogućnosti za kvalitativno novu saradnju u velikom zamahu.

Ističući Međuvladin komitet kao ključni mehanizam bilateralne saradnje, koji pomaže u usaglašavanju i realizaciji uzajamno korisnih projekata, Čepurin je najavio u skorije vreme susret dvojice kopredsednika Dmitrija Rogozina i Ivice Dačića u Rusiji, a u oktobru ili novembru proširenu sednicu Međuvladinog komiteta u Srbiji.

Komentarišući put evropske integracije Srbije, ruski ambasador je primetio da će "prilikom pristupanja EU, Srbija morati da odustane od sporazuma o slobodnoj trgovini s Rusijom".

"Nedostaci takvog poteza su očigledni i zato tri strane - Rusija, Srbija i EU - treba da nađu prihvatljivo rešenje. O tome bi se, naravno, trebalo dogovarati unapred... Treba uzeti u obzir da je EU, kako bi sačuvala konkurentnost na globalnom nivou, objektivno zainteresovana za energičan razvoj ekonomskih odnosa s Rusijom i Evroazijskom ekonomskom unijom. Nadamo se da će tako i biti", rekao je Čepurin u intervjuu za Sepsku ekonomiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

8 h

Svet

Odluka na stolu: Nemačka udara na Kinu?

Vodeći nemački političari, uključujući kancelara Olafa Šolca, razmatraće uskoro mogućnost donošenja odluke o primoravanju telekomunikacijskih operatera da obuzdaju upotrebu opreme koju proizvode kineski Huavej i ZTE.

9:46

18.5.2024.

1 d

Podeli: