Srbija

Petak, 17.06.2011.

13:09

Izvoz srpskih softveraša 70 mil. €

Softverske kompanije iz Srbije izvezle su u 2010. godinw kompjuterske programe za o 70 miliona evra, rečeno je u Privrednoj komori Srbije.

Izvor: Beta

Default images

Direktor Centra za informatiku i elektronsko poslovanje PKS Đuro Vojnović kazao je da je taj zvančna vrednost izvoza softvera tek oko 40 odsto stvarnog izvoza, zbog plasmana softvera direktno preko interneta, bez registrovanja u carini.

Rečeno je i da se stopa nelegalnog korišćenja softvera u Srbiji u poslednje tri godine ne smanjuje - iznosi oko 74 odsto. Predstavnik udruženja "Biznis softver alijansa" Dragomir Kojić kazao je da su neophodni stalno propagiranje korišćenja legalnog softvera i kontrola korisnika kompjutera.

Srbija će pre ulaska u Evropsku uniju morati da smanji stopu nelegalnog korišnjeća softvera na 50 odsto, tako da se odmah moraju preduzeti mere da ne bi postala prepreka na putu Srbija ka članstu u EU, kazao je on.

Pomoćnik direktora Poreske uprave Srbije Dejan Vidojević kazao je da je formiranje Odeljenje za kontrolu lagalnosti softvera u kompanijama dalo prve rezultate: naplaćeni porez na dodatu vrednost (PDV) na prodaju softvera u aprilu bio je za 30 odsto veći nego u istom mesecu lane.

Vidojević je kazao i da su kontrolisana velika i srednja preduzeća u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Kruševcu, Jagodini, Nišu, Gadžinom Hanu, Leskovcu i Zaječaru i da je na uzorku od 25 kontrolisanih firmi nelegalan softver nađen kod 14.

Prema njegovim rečima, firmama je dat rok za legalizaciju softvera, koji je 13 firmi poštovalo.

Jedna kompanija nije legalizovala softver u roku i protiv nje će biti podneta prijava za privredni prestup, kazao je Vidojević.

Kazne za nelegalno krošćeje softvera za firme kreću se od 100.000 do tri miliona dirana, a odgovori u firmama mogu da budu kažnjeni sa 10.000 do 200.000 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"To više ni Amerika ne može da spreči"

Napuštanje američkog dolara kao jedine valute za trgovinu naftom nije iznenađujući potez Saudijske Arabije, jer Rijad odavno razmišlja o tome, praktično od 2018. godine kada su SAD uvele prve sankcije Kini.

21:46

15.6.2024.

19 h

Svet

Vraćaju se u Rusiju?

Američki proizvođač bezalkoholnih gaziranih pića Koka-kola, koji je 2022. napustio rusko tržište, podneo je u aprilu ove godine tri zahteva za registraciju svojih najpoznatijih brendova "Koka-kola", "Fanta" i "Sprajt" u Rusiji.

7:54

15.6.2024.

1 d

Podeli: