Region

Utorak, 28.08.2012.

11:15

EU Fond "deli" Hrvatsku na dva dela

Hrvatska će od 2013. biti podeljena na dva statistička regiona, kontinentalni i jadranski, kako bi što optimalnije povlačila novac iz EU fondova.

Izvor: Beta

Default images

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU Branko Grčić izjavio je da će na taj način svi krajevi Hrvatske dobijati značajnu podršku iz EU u sledećih 14 godina, a nova podela počeće da se primenjuje od 1. januara 2013, piše Jutarnji list.

Hrvatska je do sada bila podeljena na Jadranski region, Panonski Hrvatski i Severozapadni region što, kako piše zagrebački dnevnik, nije bilo najsrećnije rešenje.

Problem je bio u tome što je Severozapadni region obuhvatao grad Zagreb, pa su se ostale županije u tom sastavu žalile da im je Zagreb podizao prosek BDP-a zbog čega su im se umanjivale šanse za novac iz evropskih fondova.

Pravo na pomoć iz strukturnih fondova EU imaju samo oni regioni u kojima je BDP po stanovniku manji od 75 odsto proseka EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Vraćaju se u Rusiju?

Američki proizvođač bezalkoholnih gaziranih pića Koka-kola, koji je 2022. napustio rusko tržište, podneo je u aprilu ove godine tri zahteva za registraciju svojih najpoznatijih brendova "Koka-kola", "Fanta" i "Sprajt" u Rusiji.

7:54

15.6.2024.

23 h

Podeli: