Region

Ponedeljak, 02.12.2019.

16:31

Radnici se izborili: "Kvalitetnim kompromisom" završen štrajk u Hrvatskoj

Predstavnici školskih sindikata i hrvatske vlade danas su postigli dogovor o prekidu štrajka u školama.

Izvor: index.hr, Jutarnji.hr

Radnici se izborili:
Foto: Epa, Antonio Bat

"Postignut je kvalitetan kompromis i od sutra se prekida štrajk", izjavio je premijer Andrej Plenković posle sastanka sa sindikatima u sedištu vlade u Zagrebu.

Jutarnji list je saznao kako će vlada udovoljiti zahtevima prosvetara i povisiti im koeficijente za traženih 6,11 odsto. Ipak, povišicu kroz koeficijente dobiće samo nastavno osoblje, to jest učitelji, nastavnici i profesori u osnovnim i srednjim školama, i to u tri etape prema modelu 3+1+2.

Predsednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec rekao je da je napokon došlo do usaglašavanja. Dodao je kako će nenastavno osoblje dobiti iste iznose, samo kroz dodatke.

"Mogu da najavim, u ime svih kolega, da je od sutra štrajk zaustavljen. Sutra se svi vraćaju na radna mesta i nastavljaju sa radom. Imamo puno poverenje u vladu i premijera da će u četvrtak izmeniti uredbu. Zahvaljujemo svima koji su nam davali podršku i svim našim članovima koji su učestvovali u našoj akciji", rekao je Mihalinec.

"Za nenastavno osoblje ćemo potpisati dodatke kolektivnom ugovoru koji će biti na snazi do decembra 2022. godine. Kroz uredbe o koeficijentima ćemo rešiti pitanje sekretara, računovođa, ali i direktora, ni njih nećemo zaboraviti", rekao je Plenković, prenosi Index.

Kako navodi premijer, reč je o kvalitetnom kompromisu postignutom u interesu dece, učenika, roditelja, nastavnika i normalnog funkcionisanja sistema obrazovanja.

Štrajk je počeo 10. oktobra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nećemo da napustimo Rusiju"

Kineska kompanija "Hikvižn" ("Hikvision"), koja je jedan od glavnih dobavljača opreme za video nadzor, nije napustila rusko tržište, rekao je danas izvor blizak kompaniji.

16:12

28.5.2024.

16 h

Podeli: