Region

Utorak, 24.11.2015.

16:29

Đukanović: Kinezi će nas povezati prugom i lukom

Kineski investitori mogli bi da ulažu u razvoj Luke Bar i izgradnju hidroelektrana, saopštio je crnogorski premijer Milo Đukanović.

Izvor: Beta

Default images
(Foto: Beta/AP)

Kako prenosi crnogorska vlada, Đukanović je ocenio da "nema željenog ekonomskog rasta sa postojećim infrastrukturnim ograničenjima" i objasnio da se Crna Gora kao "relativno teško dostupna i slabo povezana" opredelila za izgradnju auto-puta od Bara do granice sa Srbijom.

Izgradnja prve deonice auto-puta finansira se kreditom kineske državne banke vrednim 800 miliona evra, a taj projekat realizuju kineske kompanije CCCC-CCRBC.

Crnogorski premijer je taj projekat označio "polaznom tačkom" za buduću saradnju sa Kinom čiji dalji razvoj vidi kroz uključivanje Luke Bar u pomorski, lučki koridor na Jadranu.

"Korišćenjem kapaciteta Luke Bar i modernizacijom železničke pruge od Bara preko Beograda do Budimpešte, region će biti bolje povezan, a prirodni resursi i komparativne prednosti Crne Gore i okruženja bolje valorizovani", naveo je Đukanović.

Mogućnost saradnje Đukanović vidi u oblasti energetike, gde Crna Gora "ima velike šanse", jer koristi manje od 30 odsto vodenog potencijala.

On je ukazao i da se projekti mogu realizovati trilateralno i u tom smislu naveo da rekonstrukciju dela pruge u Crnoj Gori rade kineske kompanije, a da se taj posao finansira iz EU fondova.

"Povezivanje ovih programa može biti nova šansa za realizaciju održivih projekata od zajedničkog interesa, uz punu podršku EU i Kine. Istovremeno i novi impuls jačanju saradnje Pekinga i Brisela. Siguran sam da će i ovaj Samit značiti podsticaj i podršku u tom pravcu", zaključio je Đukanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Podeli: