Utorak, 05.10.2010.

11:38

Koridor 10 koče vlasnici 3 parcele

Vlasnici tri parcele nezadovoljni ponuđenom cenom za eksproprijaciju zemljišta, dvadeset dana blokiraju radove na obilaznici oko Dimitrovgrada.

Izvor: Press

Default images

Uprkos blokadi na istočnom kraku Koridora 10, u javnom preduzeću „Koridor 10" najavljuju da izgradnju neće zaustaviti uslovljavanja pojedinih vlasnika zemljišta.

U tom preduzeću kažu da je u postupku eksproprijacije isplaćen 241 vlasnik parcela i da su sporne samo tri parcele.

Izvođaču radova, firmi Alpina, nije dozvoljen ulazak u posed jedino u tri slučaja. Nijedan građanin Srbije postupkom eksproprijacije nije oštećen, a u tri sporna slučaja postupak se nastavlja onako kako je zakon propisao”, kažu u „Koridoru 10".

Pojedini vlasnici parcela kivni su zato što se njihova zemlja, kako tvrde, otkupljuje po daleko nižoj ceni nego, recimo, u Preševskoj dolini. Oni kažu da je proteklog vikenda zaustavljen još jedan pokušaj da se bagerom uđe u jednu od spornih parcela i nastave radovi na izgradnji obilaznice.

Poreska uprava prilikom određivanja cene zemljišta nije koristila zakonom propisanu metodologiju, pa se kvadrat zemlje ovde plaća od 280 do 360 dinara. U Preševskoj dolini se plaća čak 10 evra. Većina vlasnika zemljišta upravo pomoću ovih njiva prehranjuje porodice. Ovde se radi o najgrubljem kršenju ljudskih prava jednog broja Bugara u Srbiji. Vlasnici zemljišta će istrajati u svojoj nameri da za svoju očevinu i dedovinu dobiju pravičnu nadoknadu i to je jedino što tražimo”, kaže Zoran Đurov, čiji je otac jedan od nezadovoljnih vlasnika parcela.

U „Koridoru 10" kažu da se visina naknade određuje po važećoj tržišnoj vrednosti, a po proceni nadležne Poreske uprave.

Postupak eksproprijacije se odvija transparentno i nije dozvoljeno da cenu nepokretnosti proizvoljno određuju raniji sopstvenici. Time se obezbeđuju jednaki uslovi za sve i ne dozvoljava se diktiranje nerealnih uslova pod kojima se zemljište otkupljuje”, navode u „Koridoru 10".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Komandant jurišne brigade priznao: Čeka nas haos

Ukrajinske trupe će se suočiti sa ozbiljnim poteškoćama ovog leta, zbog brzog napredovanja Oružanih snaga Ruske Federacije, napisao je zamenik komandanta 3. jurišne brigade ukrajinske vojske Maksim Žorin na svom Telegram kanalu.

8:34

21.5.2024.

1 d

Podeli: