Četvrtak, 19.04.2018.

16:40

Kafa za naše diplomate ne mora da ima akciznu markicu

Skupština Srbije usvojila je izmene i dopune Zakona o akcizama kojim je utvrđeno da se ta vrsta posebnog poreza ne plaća na tečni naftni gas.

Izvor: Beta

Kafa za naše diplomate ne mora da ima akciznu markicu
(Foto: Thinkstock)

Taj namet se ne plaća pod uslovom da se koristi kao energetsko gorivo ili reprodukcioni materijal. Od te dažbine oslobođeni su i ostali derivati nafte koji se dobijaju od frakcija nafte sa rasponom destilacije do 380 Celzijusovih stepeni.

Osnovni razlozi za izmene Zakona o akcizama su, kako je navela Vlada Srbije u obrazloženju predloženih izmena, da se obezbedi stabilna proizvodnja koja koristi derivate nafte u industrijske svrhe i da se ta sredstva iskoriste za investiciona ulaganja u prerađivačkoj industriji.

Izmenom tog zakona predviđeno je i da kafa, namenjena diplomatsko-konzularnim predstavništvima, ne mora biti obeležena kontrolnom akciznom markicom.

Skupština je danas usvojila i izmenama Zakona o porezu na dodatu vrednost (PDV) koje se usaglašavaju sa Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Zakonom o finansijskoj podršci porodicama sa decom predviđeno je da pravo na refundaciju PDV na hranu i opremu za bebe može da se ostvari za bebe rođene do 30. juna ove godine.

Cilj izmene je, kako se navodi u obrazloženju, da deca koja su rođena do tog datuma u potpunosti iskoriste pravo na refundaciju PDV-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

23 h

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: