BBC

Sreda, 12.12.2018.

17:54

Australijska zatvorenica se porodila sama u zaključanoj ćeliji

Kako se zatvorenica u Australiji porodila u visokorizičnoj situaciji, a da to niko nije znao?

Izvor: BBC

Australijska zatvorenica se porodila sama u zaključanoj ćeliji
Trudnica - bolje u bolnièkoj sobi, nego zatvorskoj æeliji/Getty Images

Zatvorenica u Australiji bila je prinuđena da se porodi sama - u zaključanoj ćeliji.

Pre nego što se porodila, zatvorenica, koja je želela samo da oda svoje ime - Ejmi, kaže da je dva sata pre porođaja upozorila osoblje da je dobila kontrakcije.

Oni nisu reagovali, a žena se porodila sama.

Nije bilo zdravstvenih komplikacija, ali se ovaj porođaj, s obzirom na uslove, vodi kao visokorizičan.

Incident se dogodio u martu u zatvoru za koji se smatra da ima jako obezbeđenje. U pitanju je jedini ženski zatvor u zapadnom delu Australije.

Naknadnom istragom je zaključeno da je došlo do brojnih problema i kršenja procedura.

Jedan od njih je da niko nije reagovao na vreme.

Ejmi je poslata u Bandyup ženski zatvor u kasnoj fazi trudnoće, jer nije ispunila uslove za puštanje uz kauciju, preneli su australijski mediji.

11. marta u 17:30 časova po lokalnom vremenu pozvala je stražare iz ćelije i rekla im kako misli da nešto nije u redu sa trudnoćom i da se plaši da je porođaj počeo.

Kada je odvedena na lekarski pregled, prijavila je bol u stomaku, ali nije pomenula kontrakcije. Stražari nisu preneli medicinskim sestrama šta im je žena prethodno rekla o mogućim kontrakcijama.

Dali su joj lek protiv bolova i vratili u ćeliju, ali posle sat vremena zatvorenica je počela da zapomaže i zove u pomoć.

Ejmi se i porodila oko 19:40. Medicinske sestre su stigle nekoliko minuta pre kraja porođaja, ali nisu mogle da uđu u ćeliju, jer jedini stražar koji je imao ključeve - nije bio u blizini.

Sestre su bile prinuđene da komuniciraju s njom sa vrata, rekao je državni inspektor Nil Morgan, kojo je izvršio kontrolu zatvora.

Ejmi i njena beba su zatim odveženi u bolnicu.

Profesor Morgan je rekao da je ispitao ceo slučaj da bi razumeo "kako je tako uznemirujući, ponižavajući i visoko rizičan događaj mogao da se dogodi u australijskom zatvoru u 21. veku".

Njegovi glavni zaključci bili su:
  • Zatvorenice u kasnoj fazi trudnoće ne mogu da ostanu u ovom zatvoru, jer uslovi nisu adekvatni
  • Komunikacija je bila loša
  • Osoblje je sporo reagovalo
  • Način na koji se prate i rešavaju problemi je i sam problematičan


Odeljenje za pravdu zapadne Australije sada treba da odgovori na preporuke, izveštava WA Today.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

9 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

14 h

Podeli: