Automobili

Ponedeljak, 09.05.2005.

14:09

Vozili smo: Mini

Izvor: B92

Default images

Buđenje ranog proleća. I blagi bol u grudima. Kakvi blagi? Adrenalin je počeo da ključa, a nikako da dobijemo obećanu porše kareru S na test vožnju. Cele zime testiram vozila koje na Zapadu obično zovu konfekcija. Malo monotono. I šta bi sad moglo da me probudi iz zimskog sna? Nešto jedinstveno, neponovljivo. Ferarija, lamborginija i maseratija u ovoj zemlji ima manje nego prstiju na jednoj ruci. Pa... da, mini! Ni manjeg auta, ni veće erupcije emocija. Uh, zar je već dve godine prošlo otkako sam vozio auto koji je neizostavni deo kolekcije vozila Madone, nekih zvezdica iz Holivuda i Aleksandra Saše Đorđevića?

- Dobar dan, ja bih jedan mini za test vožnju... Može sutra, odlično! Mini u osnovnoj verziji (one), odlično. Ne, ne, ne, ništa ne smeta što nije kuper S, a i već sam ga vozio. Hvala. Doviđenja – bilo je to nekoliko mojih rečenica posle kojih sam pomislio da i nije tako loše biti novinar u Srbiji, ako zaboravimo male plate i pritiske raznoraznog ološa.

Istorija na četiri točka

Kako to obično biva, politička previranja u svetu donose obilje loših posledica, ali i poneku dobru. Suecka kriza sredinom prošlog veka i porast cene crnog zlata, naterale su mnoge proizvođače da se usresrede na proizvodnju automobila koji će trošiti malo goriva. Revoluciju je izazvao ser Alek Isigonis, poreklom Grk, koji je tvorac poprečnog ugrađivanja motora između prednjih točkova i pogona na njih. Tada je to bilo pravo čudo, a danas većina proizvođača primenjuje ovu konstrukciju. Kako zbog niže cene, tako i zbog veće putničke kabine u odnosu na automobile sa zadnjim ili 4x4 pogonom.

Pojava moris minora izazvala je krajem 50-ih prošlog veka oduševljenje u Ujedinjenom Kraljevstvu. Šarmu autića dužeg tek nešto preko tri metra nisu mogli da odole ni Bitlsi, ni britanska kraljica Elizabeta Druga. Iako skromne dužine u unutrašnjost su mogle da se udobno smeste (po tadašnjim merilima) četiri odrasle osobe. Tajna nije bila samo u kompaktnom motorskom prostoru, već i u točkovima veličine svega 10 cola. Za njihovu veličinu postoji više anegdota, od kojih je najpoznatija vezana za fabriku pneumatika Danlop. Naime, kada je od odgovornih u Danlopu zatraženo da naprave probnu seriju guma od 10 cola oni su pukli od smeha. Trebalo je puno ubeđivanja da bi prihvatili činjenicu da je naručilac normalan. Ne da je bio normalan, već je ser Alek Isigonis stvorio jedan od najstabilnijih velikoserijskih automobila toga vremena. Simpatičan izgled, revolucionarno konstrukcijsko rešenje, mala potrošnja goriva i prihvatljiva cena bili su odlična osnova za globalni uspeh. Alek Isigonis je za svojo vizionarsko delo nagrađen od britanske kraljice Elizabete Druge titulom ser.

Kraj pedesetih i početak šezdesetih prošlog veka su bile zlatno doba britanske rok i auto industrije. Svakako su Bitlsi i Roling Stounsi imali udela u odličnoj prodaji minija, čiji je dizajn svakako bio u stilu sa filozofijom dece cveća.

Sportsku slavu ovom mališanu na četiri točka je doneo Džon Kuper. Čovek koji je redefinisao konstrukciju bolida Formule 1. Primenio je po prvi put  koncept jednoseda sa motorom iza leđa vozača, i osvojio sve što se moglo osvojiti u Formuli 3 i Formuli 2, pa je na kraju FIA odobrila takvu konstrukciju i za Formulu 1. Kuperovim bolidom je Džek Brebem terorisao vozače Ferarija, Maseratija, BRM-a i drugih timova. Šampionska titula, naravno, nije izostala. Kada su mnogo bogatije ekipe poput Ferarija usvojile koncepciju motor nazad, Kuper se skoncentrisao na reli takmičenja. I tada nastaje još jedan neizbrisiv deo istorije automobilizma. Dorađeno oslanjanje točkova, pojačan motor na tada odličnih 90 KS i ugrađene disk kočnice su bile prerade kojima je Džon Kuper ubrzao životno delo ser Aleka Isigonisa. Kada je mini kuper S pobedio na relijima Monte Karlo 1964, 1965. i 1967. godine status legende je bio zagarantovan, i miniju, i Džonu Kuperu.

Histerija koja je pratila najuspešniji britanski auto svih vremena pomutila je slavu i mnogim holivudskim zvezdama. Mini je postao glavna zvezda filmskog hita Italian job. Film Dobar posao u Italiji je zapamćen po grupi lopova koju predvodi Majkl Kejn, i koja sa opljačkanih četiri miliona dolara u zlatu beži u tri minija. Naravno, spektakularna jurnjava je ovaj film izdvojila od mnoštva sličnih. Za najopasnije kaskaderske scene skakanja minijima s krova na krov zgrada, tadašnji vlasnik Fijata Đovani Anjeli je sa oduševljenjem ustupio hale njegove fabrike automobila. Film je ostao upamćen i po kraju kada autobus kojim je trebalo zlato da se prebaci preko granice završava na klackalici na ivici provalije. Zlato nad provalijom, a pljačkaši u drugom delu autobusa nad drumom. I tada režiser završava film sa rečenicom lopova Čarlija Krukera (Majkla Kejna) – Momci, imam ideju!

Naslednik nakon četiri decenije

Ideju i to odličnu imali su neki drugi momci, oni koji rukovode BMW-om. Kada je pre nekoliko godina nemačka kompanija preuzela britanski Rover, u čijem sastavu su bili poznati brendovi MG, Lend Rover i Mini, cilj je bio da se kompanija u potpunosti oporavi. Međutim, oporavak marke Rover koja od svih nabrojanih ima najveću produkciju i broj zaposlenih nikako nije išao. Tada su Bavarci došli do odlične ideje, da preuzmu veliko znanje Lend Rovera u izradi terenaca, a da marku Mini pripoje BMW-u. Tako je danas sedište Minija u Minhenu.

Tačno 42 godine nakon pojave rodonačelnika, pojavio se njegov naslednik. Kada su specijalizovani novinari 2001. godine ugledali novi model bilo im je jasno da osim imena i stila prethodnika prilagođenog savremenim trendovima nema drugih sličnosti. Osnovna razlika je u ceni. Sada je mini od automobila njegovih gabarita skuplji oko 40%. Iako je skoro pola metra duži od prethodnika, dva sedišta za putnike pozadi su podošljiva samo na kraćim relacijama. U ponudi su tri verzije benzinskog motora identične zapremine i dizel. Prošle godine debitovao je mini kabrio sa platnenim krovom.
Testirati auto koji je ujedno statusni i seks simbol bilo je pravo zadovoljstvo. Četiri godine od pojave prvih minija na ulicama Beograda nisu bile dovoljne da se prolaznici naviknu na njegovu pojavu. I dalje izaziva maksimalnu pažnju, mnogo veću nego kad vozite nekoliko puta skuplje aute. Istina, ne prilaze kao nekad da pitaju za cenu, valjda su čuli da je ogromna, pogotovo sa našim dažbinama koje iznose 44%. Kod nas osnovna verzija košta 16.933 evra sa cainom i PDV-om, dok za najskuplji kuper S kabrio sa dodatnom opremom treba izdvojiti preko 30.000 evra.

Testirali smo osnovnu varijantu (one) čiji benzinac ima 90 KS. Sasvim dovoljno za jurcanje gradom i do 140 km/h. Da bi sa tri putnika stigli do maksimalnih 175 km/h potrebno je malo strpljivosti. Autoputem za oštra ubrzavanja bolje je koristiti četvrti stepen prenosa nego peti, koji je očito namenjen za štednju goriva. Preciznost ručice menjača i velika kugla (rukohvat) oduševiće svakog. Kočnice su odlične, a neiskusnima pomaže ABS i elektronska kontrola stabilnosti u krivinama. Legendarna stabilnost minija, kod naslednika je još bolja. Najmanji točkovi su sada dimenzija 175/65 R 15, što dobro dođe na našim putevima. Posebno prija mogućnost lakog kontrolisanja proklizavanja u krivinama, bilo preko nosa, bilo zadnjim krajem. Ko ima pare za bacanje na cepanje guma može sa minijem bolje da se zabavlja nego sa kartingom.
Unutrašnjost je udobna za putnike na prednjim sedištima koja se pored ostalog mogu visinski podešavati. Preglednost je dobra u svim pravcima, jer ko nije u stanju da auto dužine 3,6 metara oseti i na slepo, mora na dodatne časove obuke. Bitno je naglasiti da je proizvođač mislio i na bezbednost putnika, pa su u standardnoj opremi četiri vazdušna jastuka. Putnička kabina je još naglašenijeg  retro stila nego spoljašnjost, i detaljima poput prekidača i centralno smeštenog brzinomera velikog poput zidnog časovnika, je jedinstvena pojava u svetu modernih vozila. Mini prosto zrači dobrim raspoloženjem. Dovoljno je pogledati instrument tablu ispred sebe, ili nasmejana lica prolaznika i oraspoložiti se. A kad mu odlučnije dodate gas i brzo promenite brzinu nivo adrenalina skače kao kazaljka obrtomera! Za to je zaslužan prvenstveno auspuh čiji je tonalitet nešto između baritona Poršea i zvuka BMW-a.

Zvezda po drugi put

Prodaja minija u svetu je prevazišla i najbolja očekivanja. BMW je sa njim napravio mnogo bolji posao nego VW sa novom bubom. U planu je i vezija sa pet vrata, možda već sledeće godine.

Odličan prijem kod publike i veliko interesovanje medija, naterale su i velike filmadžije iz Holivuda da opet ovom autu dodele glavnu ulogu. Tačno 34 godine od pojave filma Italian job, u bioskope (pre dve godine) pušten je rimejk istoimenog naziva.  Od poznatijih holivudskih zvezda glumili su Šarliz Teron i Donald Saterlend. U nastavku mini jurca, skače i leti ulicama Los Anđelesa. Tako je još jednom potvrdio da je velika zvezda.

I šta na kraju reći? Jedino da Dženis Džoplin pojma nije imala. O bože daj mi jedan mini!

TEHNIČKI PODACI

DIMENZIJE I MASA
dužina 3.625 mm
širina 1.690 mm
visina 1.410 mm
zapremina prtljažnika 150/670 litara
masa praznog vozila 1.140 kg
maksimalna dozvoljena masa 1.495 kg

PNEUMATICI
175/65 R 15

MOTOR
redni četvorocilindrični
gorivo bezolovni benzin
zapremina 1.598 ccm
maksimalna snaga 90 KS pri 5.500 o/min
obrtni moment 140 Nm pri 3.000 o/min

PERFORMANSE
ubrzanje 0 – 100 km/h za 10,9 sekunde
maksimalna brzina 181 km/h

POTROŠNJA
u gradu 9,6 l/100 km
na putu 5,2 l/100 km
prosečna 6,8 l/100 km

CENA sa carinom i PDV 18.748 evra

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

22 h

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: