Politika 1

17.05.2024.

18:45

U ponoć se zaključuje birački spisak za predstojeće izbore

Jedinstveni birački spisak za predstojeće lokalne izbore zakazane za 2. jun 2024. godine zaključuje se tačno u ponoć, u skladu sa zakonskom procedurom, saopštilo je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije.

Izvor: Tanjug

U ponoć se zaključuje birački spisak za predstojeće izbore
Shutterstock/rawf8

Podeli:

Kako se navodi, 17. maj u ponoć je i krajnji rok do kada izmene u biračkom spisku, predviđene nedavno usvojenim Zakonom o dopunama Zakona o jedinstvenom biračkom spisku, moraju da budu izvršene.

"Podsećamo javnost, da u skladu sa usvojenim zakonskim rešenjem, građani koji su u poslednjih 11 meseci, počev od 3. jula 2023. godine, menjali prebivalište neće moći da glasaju na novoj adresi", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je uputilo instrukciju jedinicama lokalne samouprave da se izvrše sve potrebne izmene u delu biračkog spiska koji se odnosi na teritoriju jedinice lokalne samouprave, kako bi se uspešno završile date obaveze, kvalitetno i na vreme.

Takođe, ističe se, zaposleni u Ministarstvu i referenti na lokalu rade maksimalno posvećeno, većina njih prekovremeno, kako bi se ispoštovali svi zahtevi i rokovi, te u tom smislu, javnost ne mora da brine.

U periodu od 18. maja do 29. maja u ponoć građani mogu da upute zahtev za upis ili promenu podataka koji se odnose na evidenciju birača i to elektronskim putem na nacionalnom portalu eUprava koristeći uslugu Zahtev za upis / promenu podataka u Jedinstvenom biračkom spisku ili popunjavajući obrazac u njihovom matičnom gradu, odnosno opštini.

Podeli:

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Orban otkrio plan NATO-a: Sprema se preokret?

NATO, u okviru svoje misije u Ukrajini, želi da stvori vojne baze u Poljskoj, Rumuniji i Slovačkoj radi koordinacije isporuke oružja Kijevu, rekao je mađarski premijer Viktor Orban za Radio Košut.

8:40

14.6.2024.

1 d

Podeli: