Svet 0

17.05.2024.

18:05

Sančez poručio: Priznaćemo, ali...

Premijer Španije Pedro Sančez izjavio je danas da će Madrid priznati palestinsku državu samo u okviru zajedničke akcije s drugim zemljama.

Izvor: Tanjug

Sančez poručio: Priznaćemo, ali...
EPA-EFE/Juan Ignacio Roncoroni

Podeli:

On je prethodno rekao da očekuje da će Madrid priznati Palestinu do jula i da veruje da će uskoro doći do ''kritične mase“ unutar EU koja će naterati nekoliko članica da zauzmu isti stav.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je krajem aprila da nekoliko zemalja Evropske unije namerava da prizna Palestinu kao nezavisnu državu do kraja maja.

U martu su, zajedno sa Španijom, Irska, Malta i Slovenija najavile da će zajednički raditi na priznavanju palestinske države.

Među članicama EU, nezavisnost Palestine priznaju Bugarska, Mađarska, Kipar, Malta, Poljska, Rumunija, Slovačka, Češka i Švedska. Trenutno Palestinu kao nezavisnu državu priznaje 140 od 193 zemlje članice Ujedinjenih nacija.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

20 h

Podeli: