Svet 0

17.05.2024.

18:05

Sančez poručio: Priznaćemo, ali...

Premijer Španije Pedro Sančez izjavio je danas da će Madrid priznati palestinsku državu samo u okviru zajedničke akcije s drugim zemljama.

Izvor: Tanjug

Sančez poručio: Priznaćemo, ali...
EPA-EFE/Juan Ignacio Roncoroni

Podeli:

On je prethodno rekao da očekuje da će Madrid priznati Palestinu do jula i da veruje da će uskoro doći do ''kritične mase“ unutar EU koja će naterati nekoliko članica da zauzmu isti stav.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je krajem aprila da nekoliko zemalja Evropske unije namerava da prizna Palestinu kao nezavisnu državu do kraja maja.

U martu su, zajedno sa Španijom, Irska, Malta i Slovenija najavile da će zajednički raditi na priznavanju palestinske države.

Među članicama EU, nezavisnost Palestine priznaju Bugarska, Mađarska, Kipar, Malta, Poljska, Rumunija, Slovačka, Češka i Švedska. Trenutno Palestinu kao nezavisnu državu priznaje 140 od 193 zemlje članice Ujedinjenih nacija.

Podeli:

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Juriš Rusa: Ukrajina pred slomom

Ruska vojska je 20. aprila iskoristila konfuziju izazvanu razmeštanjem ukrajinskih trupa zapadno od ruševina Avdejevke – i krenula u juriš.

21:16

25.7.2024.

1 d

Podeli: