Sreda, 25.05.2022.

13:18

"Mora da smo bili pijani kada smo odobrili ovaj automobil"

Mercedes-AMG One predstavljen je 2017. godine sa cenom od 2,27 miliona evra i najavom o proizvodnji samo 275 primeraka.

Izvor: Izvor: B92, Revijahak.hr

Foto: Mercedes-AMG promo

Na papiru je sve bilo savršeno, spremno za još jedan budući klasik u Mercedesovoj režiji. Motor iz Forumule 1, benzinac 1.6 V6 koji sa elektromotorima proizvodi više od 1.000 KS, ekipa koja je osvajala višestruke naslove u "najbržem cirkusu na svetu", neograničeni resursi…

Mercedes-AMG One predstavljen je 2017. godine sa cenom od 2,27 miliona evra i najavom o proizvodnji samo 275 primeraka.

Pet godina kasnije, koliko je ovih vozila na putevima? Nijedno. Koliko je u procesu isporuke kupcima? Nijedno.
Foto: Mercedes-AMG promo
Razvojni problemi, muke sa WLTP testiranjima, odnosno emisijama štetnih gasova, zaustavili su AMG One pre nego što je krenuo u garaže bogatih kupaca.

"Ljudi iz AMG-a i stručnjaci iz razvojnog odeljenja motora u Formuli 1 došli su kod nas pre otprilike četiri godine i rekli – imamo sjajnu ideju, hajde da stavimo motor Formule 1 u sportski automobil koji će moći da se vozi po javnim putevima. Moraću proveriti zapisnik sa sastanka, ali siguran sam da smo bili pijani kada smo rekli da", u šali je izjavio direktor Mercedesa, Ola Kalenius, koji je u vreme ključne odluke o proizvodnji hipersportskog automobila bio član Nadzornog odbora.

U Mercedesu su iskreni po pitanju modela AMG One pa o celom procesu razvoja i testiranja snimaju i dokumentarac. Možda se mogu udružiti sa Aston Martinom, koji takođe ima sličnu priču sa modelom Valkyrie.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

9 h

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

14 h

Podeli: