Nedelja, 21.02.2021.

13:00

Kako su Sovjeti zamišljali luksuznu limuzinu: "Volga" na američkom testu VIDEO

GAZ 24, kod nas poznatiji kao "Volga", proizvodio se od 1970. do 1992. godine i važio je za automobil koji je bio dostupan malom broju ljudi u Sovjetskom Savezu.

Izvor: B92

Kako su Sovjeti zamišljali luksuznu limuzinu:
Foto: GAZ

Iako je bio svetska supersila u mnogim oblastima, SSSR je zaostajao za razvijenim svetom kada je u pitanju auto-industrija.

U to su mogli da se uvere i naši vozači, s obzirom da su sovjetski automobili decenijama bili prisutni na tržištu SFRJ, a neki brendovi, poput Lade, čak su bili veoma popularni.

Na našim putevima je svojevremeno mogla da se vidi i poneka "Volga", odnosno GAZ 24, koja je za Amerikance bila prava nepoznanica.

Sa druge strane, ovaj automobil je u SSSR-u slovio za prestižnu, komfornu limuzinu, u kojoj su se vozili odabrani.
Foto: GAZ
GAZ 24 se uz neznatne stilske intervencije proizvodio preko dve decenije, a Rusi su čak i nakon raspada Sovjetskog Saveza nastavili da prave ovu limuzinu još gotovo 20 godina pod raznim serijskim oznakama i uz određena unapređenja - ali se dizajn vrlo malo menjao.

Jedan dobro očuvani primerak "Volge" iz 1988. godine (verzija GAZ 24-10) dospeo je u ruke poznatog američkog jutjubera Daga DeMura, koji je bio nemilosrdan prema ovom reliktu automobilske prošlosti.

Pogledajte njegova zapažanja o nekadašnjoj luksuznoj sovjetskoj limuzini:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

122 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Hitno saopštenje vojske: Preuzeli smo kontrolu

Državna granična služba Azerbejdžana preuzela je danas kontrolu nad četiri sela na granici sa Jermenijom, saopštila je pres služba zamenika premijera Azerbejdžana Šahina Mustafajeva koji je na čelu komisije za razgraničenje.

11:22

24.5.2024.

1 d

Svet

"Čeka nas najgori scenario"

Predsednik i izvršni direktor kompanije JPMorgan Chase Džejmi Dajmon kaže da bi američka privreda mogla da doživi "teško sletanje".

19:36

24.5.2024.

1 d

Podeli: