Uskoro još jedan aerodrom, "Rosulje" u završnoj fazi

Na novom kruševačkom aerodromu "Rosulje", na visoravni iznad Parunovca, u toku je izgradnja poletno-sletne staze, kojom se zaokružuje kompletan projekat izgradnje aerodroma.

Izvor: B92

Petak, 09.07.2021.

08:00

Uskoro još jedan aerodrom,
Ilustracija: Depositphotos, mike_kiev

Radi se staza sa asfaltno-betonskim čvrstim zastorom, rulna staza sa prataćim sistemom svetlosnog obeležavanja, a biće urađen i sistem kišne kanalizacije.

"U okviru ovih radova biće završena pista na aerodromu 'Rosulje', zatim i rulna staza koja će imati dimenzije 110 metara dužine i širine 15 metara, a biće završena i ograda, čime će biti i završen ceo kompleks aerodroma", navodi Dragana Pavlović, direktorka aerodroma.

Grad će dobiti aerodrom kodne oznake 2-B što znači moguć prihvat aviona raspona krila do 24 metra. Aerodrom je predviđen za civilno vazduhoplovstvo, a kasnije je u planu i proširenje.

"U narednom periodu imamo u planu i proširenje postojeće piste. Inače pista sa čvrstim zastorom je 820 h 23 metara tako da su u okviru nje predviđene i okretnice na oba praga za vazduhoplove kodne oznake 2B, ali je konstrukcija rađena i za vazduhoplove kodne oznake C", ističe direktorka Pavlović, prenosi Politika.

Radovi se odvijaju planiranom dinamikom, izvođač je kruševačka "Tehnogradnja", a rok za završetak ovih radova je 150 dana. Aerodrom će unaprediti i privrednu, ali i turističu ponudu Rasinskog okruga.

Inače, aerodrom površine 40 hektara nalazi se na pet kilometara od centra Kruševca i nadmorskoj visini od 260 metara. Ruža vetrova je povoljna, a samo pet dana u godini ima magle.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: