Subotica - Društvo - B92 Lokal

Subotica traži strelce za protivgradnu odbranu

Od 23 postojeće stanice protivgradne odbrane, koliko ih ima na teritoriji Subotice, samo je 13 aktivno.

Izvor: subotica.com Subotica
Podeli
Foto: Printskrin, TV Prva
Foto: Printskrin, TV Prva

Ostale nisu u funkciji, što zbog nedostatka strelaca, što zbog toga što su devastirane. Od 10 stanica koje ne rade, dve su u okolini Žednika, prenosi subotica.com.

"Gledamo koji su problematični delovi našeg terena koji nisu pokriveni. Posetom Radarskom centru "Bajša" smo videli da najviše problema imaju oko Žednika, jer tamo dve stanice nisu u funkciji. Jedna je korišćena kao ilegalna deponija, a druga nije u funkciji", objavnjava Hajnalka Bognar Pastor, članica Gradskog veća zadužena za oblast poljoprivrede.

Zato Grad traži strelce koji bi bili u pripravnosti tokom sezone, od 15. aprila do 15. oktobra, i to po dva za Đurđin, Mišićevo, Veliki Radanovac, Palić, Čantavir, Stipićevo i Verušić.

Za te potrebe iz budžeta se izdvaja po 4.000 dinara mesečno, dok Republički hidrometeorološki zavod daje još toliko.

"Nije baš neka zarada, ali se uglavnom javljaju oni koji su nezaposleni ili penzioneri ili neki ljudi kojima i ovo dobro dođe. Dobro bi bilo da su iz okoline, zato što ako je dejstvovanje, treba baš hitno postupiti", ističe Bognar Pastor.

U toku je i nabavka raketa, za koje je u gradskoj kasi predviđeno dva miliona dinara, što bi trebalo da pokrije troškove 40 raketa, pa ako 2021. godina ne odstupi od proseka, bićemo spremni za sezonu.

Ove godine još uvek nije bilo potrebe za delovanjem protivgradne odbrane.

"Godišnje se troši od 40 do 50 raketa, tako da će ovih 40 biti dovoljno, ako će biti prosečna godina, pogotovo što je od prošle godine ostalo. Prošle godine nismo imali puno dejstava i ispaljene su 42 rakete, a pretprošle godine je u jedno prilici ispaljeno 70 komada, a ukupno 141 raketa", kaže članica Gradskog veća zadužena za oblast poljoprivrede.

Subotica sa okolinom pripada Radarskom centru "Bajša", koji prati vremenske prilike i javlja strelcima kada treba da dejstvuju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.