Zašto je situacija u Novom Sadu tako dramatična? VIDEO

Epidemiološku situaciju u Novom Sadu Institut za javno zdravlje Vojvodine ocenjuje kao nestabilnu.

Izvor: B92

Sreda, 22.09.2021.

19:05

Zašto je situacija u Novom Sadu tako dramatična? VIDEO
Foto: Printskrin, TV Prva

Tokom aktuelnog talasa epidemije, taj grad je, kako se navodi, imao najviše novozaraženih na dnevnom nivou po glavi stanovnika u čitavoj Srbiji. Zašto je situacija u Novom Sadu tako dramatična?

Da je epidemiološka situacija u Novom Sadu vrlo nepovoljna najbolje svedoče i slike od jutros. Redovi za testiranje u Domu zdravlja daleko su veći od redova za vakcinaciju. To predstavlja ogroman problem, međutim stvar dodatno otežava činjenica da se Novosađani ne pridržavaju mera u velikom obimu.

"Mi smo zaista bili na pragu velike pobede protiv kovida, ali smo onda dozvolili neki antivakserski lobi, različita mišljenja; ljudi koji čekaju da im se nešto pojasni pa zato ne žele da prime vakcinu, uz sve to sledi i ta neodgovornost, nenošenje maski i nepridržavanje svih onih drugih mera, što je rezultiralo jednom zaista lošom zdravstvenom situacijom", rekao je za TV Prva direktor Doma zdravlja "Novi Sad" dr Veselin Bojat.

Sa više od 500 novozaraženih tokom poslednja 24 časa, sve više maloletnih koji su pozitivni na koronavirus i oko 5.000 aktivnih slučajeva, Novi Sad sa pravom slovi za žarište.

Sve punija je i nova kovid bolnica, u kojoj je već sada bezmalo 400 pacijenata sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom. Lekari su ponovo pod velikim pritiskom.

"Kada uđete u prodavnicu ili gde god, upotreba lične zaštitne opreme nije na toj meri na kojoj bi trebala da bude. Maske, redovno pranje ruku, držanje odstojanja, pored vakcinacije, naravno, to nikako ne smemo da zaboravimo i toga se treba striktno pridržavati", navodi upravnik kovid bolnice u Novom Sadu dr Velibor Čabarkapa.

Ogromna većina onih koji su u ovoj bolnici hospitalizovani su nevakcinisani. Oni koji se danas vakcinišu u Novom Sadu nemaju dvojbu da li je vakcina spas.

Ako ne Novosađani ubrzo ne shvate ozbiljnost situacije, procene stručnjaka su takve da se septembarski talas neće obuzdati u skorije vreme.

Opširnije u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: