Beograd - Servisne informacije - B92 Lokal

Od subote važi letnji red vožnje: Na ulicama prestonice tokom jula i avgusta – 1.375 vozila

Letnji red vožnje u javnom prevozu putnika na teritoriji prestonice počinje u subotu, kada će biti uvedeno i pet sezonskih linija.

Izvor: Novosti Beograd
Podeli
Foto: AstroStar/Shutterstock
Foto: AstroStar/Shutterstock

Najnovije lokalne vesti čitajte ovde.

"Po planiranom redu vožnje od subote će ulicama glavnog grada saobraćati 1.375 vozila", kažu za Novosti u Sekretarijatu za javni prevoz.

"Od toga će biti 942 vozila na gradskim i 262 autobusa na prigradskim i lokalnim linijama. Tu su i 92 tramvaja, 64 trolejbusa, 12 elektrobusa, kao i tri vozila namenjena za saobraćaj u pešačkoj zoni, odnosno 'Vrabac servis'. Letnji red vožnje biće primenjivan do poslednjeg dana avgusta, a od prvog septembra se vraćaju zimski polasci."

Osnov za smanjenje broja vozila koja saobraćaju prestonicom tokom vrelih dana je očekivano smanjenje broja putnika zbog korišćenja godišnjih odmora i letnjeg raspusta.

Korekcija će biti i tokom vikenda, pa će tako subotom saobraćati 780 vozila na gradskim i 183 autobusa na prigradskim linijama, dok će nedeljom voziti 722 vozila u gradu i 165 na periferiji. Na gradskim linijama tokom leta saobraća 380 autobusa privatnih konzorcijuma, dok na prigradskim i lokalnim linijama saobraća 262 vozila SP "Lasta", SP "Lastra" d. o. o. Lazarevac i ASP "Strela".

Tokom letnjih meseci svakog dana od 9 do 21 sat uvodi se i pet linija koje rade samo u ovom periodu godine, a sve saobraćaju do Ade Ciganlije na 22 do 27 minuta.

Kao polazno, koristiće se stajalište "Ada Ciganlija" ispred nekadašnje šećerane, a kao dolazno stajalište "Čukarica" u visini parkinga na ovom kupalištu. Sezonske linije ADA (1-5), kada su loši vremenski uslovi i značajno smanjen broj posetilaca na ovom kupalištu, biće redukovane ili privremeno obustavljene. Interval nailaska vozila je definisan redom vožnje. Planirani broj autobusa definiše se na osnovu prevoznih zahteva.

Sve informacije o vremenu polazaka građani mogu pronaći na sajtu Sekretarijata za javni prevoz.

Sekretarijat za javni prevoz objavio je na svom sajtu anketu povodom uvođenja sezonskih linija u letnjem periodu. Građani mogu da se izjasne o tome koji deo grada je potrebno povezati sa Adom Ciganlijom, pa su tako u ponudi naselja Borča, Braće Jerković, Banjica i Rakovica. Takođe, postavljeno je i pitanje koju lokaciju je potrebno povezati sa gradom novim sezonskim linijama - Kosmaj ili Bojčinsku šumu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.