Beograd - Društvo - B92 Lokal

Potpisan ugovor za rekonstrukciju beogradske toplane "Cerak"

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić i direktor JKP "Beogradske elektrane" Rade Basta potpisali su, u prisustvu nemačkog ambasadora Tomasa Šiba, Trilateralni ugovor o finansiranju rekonstrukcije i modernizacije beogradske toplane "Cerak" sredstvima nemačke KfW banke u iznosu od 14 miliona evra.

Izvor: Tanjug Beograd
Podeli
Foto: Shutterstock/Marko.Beljan
Foto: Shutterstock/Marko.Beljan

Najnovije lokalne vesti čitajte ovde.

Radi se o relizaciji projekta "Rehabilitacija sistema daljinskog grejanja u Srbiji - faza 5".

"Danas pokazujemo da u Beogradu vodimo računa o kvalitetnom grejanju, a ova toplana je primer da je moguće da se koristi i solarna energija u svrhu proizvodnje toplotne energije, jer će imati instalirane solarne panele snage oko 20 megavata, zato što ona radi i leti", izjavila je ministarka Mihajlović.

Istakla je da je projekat koji se realizuje s Nemačkom "Rehabilitacija sistema daljinskog grejanja u Srbiji - faza 5" važan, jer se tiče rekonstrukcije toplana u Beogradu i još šest gradova u Srbiji poput Leskovca, Sente, Negotina i drugih.

Te toplane decenijama nisu rehabilitovane, podsetila je Mihajlovićeva.

Nekim toplanama ćemo pomoći da potpuno promene gorivo, tako da će u Priboju, Malom Zvorniku i Novom Pazaru preći na biomasu, rekla je Mihajlovićeva. Ministarka je istakla da je Srbija opredeljena ka zelenoj energiji i u oblasti proizvodnje toplotne energije i da ovim projektom šalje poruku da nema odustajanja od zelene tranzicije, već će se ove godine videti da na tom putu možemo biti mnogo brži i efiksniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.