Ljubimac na B92.net

Životinje kojima najviše preti izumiranje

Najvećim i najmanjim životinjskim vrstama najviše preti izumiranje, navodi se u novom istraživanju naučnika iz SAD, Velike Britanije, Švajcarske i Australije.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Veličina tela je bitna kada se radi o riziku od izumiranja, a kičmenjaci u takozvanoj "zlatnoj zoni" - ni preveliki ni premali, "pobeđuju" po opstanku.

Naučnici tvrde da je potrebno zaštititi životinje s oba kraja skale. Kao najveća pretnja za velike životinje je naveden lov, dok su male u opasnosti od zagađenja i seče šuma.

"Najvećim kičmenjacima najviše prete ljudi koji ih ubijaju. Najmanje vrste su verovatno geografski ograničene, što je važan faktor za rizik od izumiranja, a preti im nestanak staništa", rekao je vođa tog istraživanja Bil Ripl za BBC.

Istraživanje je našlo nove dokaze da životinjske vrste toliko izumiru da se može smatrati da je u toku "šesto masovno istrebljenje". To je podstaklo napore da se odrede ključni faktori rizika istrebljenja neke vrste.

Jedan je veličina tela, a istraživanja na pticama i sisarima pokazuju da je verovatnije da će krupnije vrste izumreti. Isto se pokazalo i za najsitnije životinje.

Krupne životinje - slonovi, nosorozi, lavovi su dugo predmet zaštite, dok ribe, ptice, gmizavci i vodozemci koji su džinovi u svojim porodicama, poput kit-ajkule, somalskog noja ili kineskog džinovskog daždevnjaka, često bivaju zanemareni.

Istovremeno ugrožene vrste malih životinja - žaba i rovčica, takođe dobijaju veoma malo pažnje.

"Mislim da moramo skrenuti više pažnje na najmanje, jer veći već imaju mnogo pažnje", rekao je Ripl.

Naučnici su uporedili telesnu masu i rizik od istrebljenja za više od 25.000 vrsta kičmenjaka, a izumiranje preti oko 4.000. Te vrste žive podjednako na kopnu i u slatkoj i slanoj vodi.

Najveće pretnje za velike životinje su regulisani i neregulisani ribolov, lov i hvatanje zbog hrane, trgovine ili lekova, a za najmanje zagađenje jezera, reka i potoka, poljoprivreda i seča šuma.

Izumiranje može biti prirodan proces koji pogađa nekoliko vrsta godišnje, međutim, procene govore da vrste nestaju stotinama puta više od uobičajene stope.

Vesti

Zašto psi vole da gledaju televiziju?

Ako ste vlasnik psa, sigurno je bilo situacija da vaš ljubimac netremice gleda u ekran televizora. Naučnici sa Univerziteta u Lankaširu otkrili su da psi zaista percipiraju određene slike i snimke na ekranu.

Vesti četvrtak 30.11. 15:15 Komentara: 7
strana 1 od 165 idi na stranu