Sutra počinju Molijerovi dani

Molijerovi dani, manifestacija posvećena savremenom frankofonom književnom stvaralaštvu, biće održani od sutra do 22. maja, kao i svakog proleća, saopštio je Francuski institut u Srbiji.

Izvor: Beta
Podeli
Ilustracija Foto: deposit/olegkrugllyak
Ilustracija Foto: deposit/olegkrugllyak

Ove godine biće priređeni susreti onlajn i uživo, organizovani u saradnji sa frankofonim ambasadama i predstavništvima u Srbiji, sa srpskim i francuskim izdavačima, Narodnom bibliotekom Srbije i Kolarčevom zadužbinom.

Gosti koji dolaze u Srbiju na Molijerove dane su Siril Pedrosa (Cyril), Šarlot Mikel (Charlotte Miquel), Olivije Gade (Olivier Gadet) i Karol Befa (Beffa). Oni će predstaviti svoja dela, potpisivaće knjige i organizovati radionice u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu, navodi se u saopštenju.

Tokom te kulturne manifestacije u utorak će biti otvoren Salon frankofone knjige i izložba "Tačka nedogleda". Na tom, četvrtom izdanju Salona biće izloženi najnoviji prevodi sa francuskog na srpski.

Očekuje se i filozofska debata na temu "O zastarelosti savremenosti", na kojoj će učestvovati filozofi iz Belgije Veronik Bergen (Veronique) i Loran de Siter (Laurent de Sutter).

Tokom Molijerovih dana biće predstavljeni između ostalih roman "Islednik" Dragana Velikića, dela Marsela Emea (Marcel Ayme), roman "Med i gorčina" Tahara Ben Želuna, knjige za decu i stripovi.

Biće proglašen i pobednik Gonkurove nagrade studenata Srbije. Studenti univerziteta u Beogradu, Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu, pod pokroviteljstvom Akademije Gonkur (Goncourt), biraju svake godine svog favorita među četiri romana iz poslednje selekcije za tu književnu nagradu.

Poslednjeg dana, 22. maja, predviđen je koncert Karola Bafe - klavirske improvizacije na teme zadate iz publike.

Ceo program Molijerovih dana dostupan je na sajtu Francuskog instituta u Srbiji.

Ta kulturna manifestacija dobila je ime po velikanu klasicizma, dramskom piscu, glumcu i pesniku Molijeru (Moliere) (1622-1673), kojeg mnogi smatraju jednim od najvećih pisaca francuske i svetske književnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 31 idi na stranu