Italijanska izložba "Sjaj renesanse" od 19. aprila u Novom Sadu

Atraktivna italijanska izložba "Sjaj renesanse", koja je sa velikim uspehom održana u brojnim svetskim metropolama, biće otvorena 19. aprila u Muzeju grada Novog Sada, najavili su organizaotori.

Izvor: Tanjug
Podeli
Thinkstock / Ilustracija
Thinkstock / Ilustracija

Postavka sadrži preko 30 artefakata i biće dostupna ljubiteljima umetnosti sve do 15. juna zahvaljujući organiziji izložbe koja je ujedinila Muzej grada Novog Sada, Italijanski institut za kulturu u Beogradu i "King Studio" Fausta Fornazarija.

Na ovoj izložbi biće predstavljeni brojni svečani kostimi rekonstruisani zahvaljujući proučavanju renesansnih slika. Ovi kostimi biće izloženi na postoljima a pored njih nalaziće se fotografije renesansnih slika koje su poslužile kao inspiracija.

Izložbu će upotpuniti "Vladareva gozba", scena koja dočarava salu renesansne palate dekorisane kao za doček gostiju na gozbi.

Impozantna tkanina kao zidna dekoracija, trpeza na kojoj su postavljeni keramika i ukrasni predmeti i polica sa dekorativnim tanjirima glavni su elementi ovog dela izložbe, koja omogućuje posetiocu da se približi drugom važnom aspektu italijanske kulture u prošlosti - enogastronomiji.

Izložba će svakako privući pažnju i emocije publike zahvaljujući spektakularnosti i lepoti predstavljenih rekonstrukcija koje ukazuju na italijanske korene u modernoj kulturi i uticaj renesansnog perioda na stvaranje zapadne civilizacije.

Projekat na osnovu kojeg je realizovana ova izložba, prava "ambasadorka Italije" u svetu, nastao je 1989. u Mantovi.

Posle prvih predstavljanja u palatama toga grada u periodu od 1994. do 1998. i sve većeg uspeha kod publike i kod medija, izložba je obišla mnoge italijanske i evropske gradove a od 2002. i Severnu i Južnu Ameriku i Aziju, gde je predstavljena u više od 40 gradova.

Osnovna ideja projekta izložbe je da oživi jedan deo renesansnog blaga koji više ne postoji i sada se može samo zamišljati kroz figurativni materijal.

Skupocene tkanine renesanse i baroka, raskošna odeća za svečanosti na italijanskim dvorovima i dekorativni elementi koji su kreirani za takve prilike više se ne mogu videti, osim malobrojnih oštećenih komada koji se čuvaju u nekim muzejima.

Sjaj renesanse može još da zadivi današnju publiku, kao što se dešavalo i plemenitim gostima i protagonistima svečanosti na dvorovima, a i narodu koji je u nekim momentima bio posmatrač.

Izloženi komadi odeće plod su dugogodišnjih istraživanja i rada na materijalima i tehnikama, i doprinosa brojnih istoričara, ilustratora, tkača, krojača, vezilja i zanatlija koji se bave obradom metala.

Jedinstveni po lepoti i skupocenosti, izloženi kostimi su prava remek-dela italijanskih krojačkih i zanatskih kuća i svedoče o nivou kvaliteta koji mogu da dostignu jedino italijanski proizvođači i zanatlije.

strana 1 od 38 idi na stranu