"Terpsihora 2013" za Jovana Veselinovića

Solista baleta Narodnog pozorišta u Beogradu Jovan Veselinović nosilac je nagrade ‘Terpsihora’ za 2013. godinu.

Kultura

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.04.2013.

10:06

Default images

Petočlani žiri koji su činili prvakinja baleta Narodnog pozorišta Ana Pavlović, baletska kritičarka i teatrološkinja Milica Zajcev, glumica Tanja Bošković, scenograf i kostimograf Miodrag Tabački i dirigent Đorđe Pavlović u saopštenju ističu da je Jovan Veselinović svojim doprinosom na matičnoj sceni dao nezaobilazan doprinos klasičnom baletu i savremenoj igri, ne samo u tekućoj sezoni već u kompletnom igračkom stažu. Svojim interpretacijama Veselinović je na visokom tehničkom nivou interpretirao naslovne uloge repertoara baleta Narodnog pozoršta. Isto tako je ostvario gostovanja na scenama u Novom Sadu i Skoplju.

Jovan Veselinović je diplomirao na Akademiji klasičnog baleta Princesse Grace u Monte Karlu u klasi Marike Bezobrazove. ,,Naučio sam tamo da bez velikog rada nema uspeha. Čak i kada niste u sali, balet vam uvek mora biti u glavi. Moja stara profesorka (1918) bila je velika prijateljica Rudolfa Nurejeva i meni je otkrivala neke od „poslovnih tajni” slavnog umetnika. Gotovo da nije bilo dana da ga nije spomenula. Tu mi je, međutim, postalo jasno da ja u Monte Karlu ostati neću. U njihovoj izvanrednoj trupi klasični balet se ne igra, a za mene je on, i tada i sada, na prvom mestu. I procenio sam: najbolji je potez vratiti se kući, gde je porodica, gde su stari prijatelji i gde je dosta klasike – u Narodnom’’, izjavio je ranije Jovan Veselinović.

Specijalna pohvala Udruženja profesionalnih baletskih igrača, koreografa i baletskih pedagoga Srbije jednoglasno je dodeljena odlukom žirija igračima Bitef Dance kompanije, koji su na čelu sa direktorkom Jelenom Kajgo ostvarili veliki doprinos u savremenoj igri Srbije, kao i veliki broj gostovanja u zemlji i regionu, na kojima su i nebrojeno puta nagrađivani. Bitef Dance kompanija sarađuje sa najpoznatijim koreografima svetske plesne scene.

Nagrada ‘Terpsihora’ dodeljuje se baletskim umetnicima za ostvarene uloge iz repertoara Narodnog pozorišta u Beogradu ili drugih pozorišta, odigrane na matičnoj sceni ili na gostovanju drugih scena, u toku jedne pozorišne sezone, koji su se izdvojili po tehničkom i umetničkom kvalitetu. Nagrada je ustanovljena 2011. godine.

Uručenje Nagrada je 29. aprila, 2013. godine u Muzeju Narodnog pozorišta s početkom u 12 časova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: