Nobel za književnost ide Patriku Modijanu

Švedska akademija odlučila je da Nobelovu nagradu za književnost za 2014. godinu dodeli francuskom piscu Patriku Modijanu.

Izvor: B92
Podeli

Patrik Modijano rođen je 30. jula 1945. godine, a dobitnik je brojnih francuskih i evropskih nagrada i priznanja. Njegovi najpoznatiji romani su: "Mesto za zvezdu","Noćobdijino kolo","Kružni bulevar","Tužna vila","Porodična knjižica", "Ulica mračnih dućana","Jedna mladost","Tako vrsni momci","Izgubljeni kraj","Cirkus prolazi","Svadbeno putovanje","Avgustovske nedelje","Dora Bruder" …

"Patrik Modijano je izuzetno poznat u Francuskoj i nigde više. Piše knjige za decu, scenarije za filmove, ali najviše romane. Teme su mu sećanja, identitet i vreme. Njegov najpoznatji roman je 'Ulica mračnih dućana' (Missing Person). To je priča o detektivu koji je izgubio pamćenje", rekao je Peter Englund u ime Akademije.

Za svoje knjige dobio je nagrade: Dijamantsko pero, Nagradu Francuske akademije, Nagradu knjižara i izdavača, a za roman "Ulica mračnih želja", koji je bio roman godine, Gonkurovu nagradu "Te neznanke" je priča o tri žene koje odlaze iz provincije da bi u prestonici živele neki svoj san o ostvarenosti, da bi ostavile iza sebe neki život koji im nije odgovarao i koji se nije mogao tek tako menjati.

Advokat Švedske akademije Peter Englund u februaru je primio 271 nominaciju za ovogodišnju Nobelovu nagradu za književnost, te je nastala lista od 210 imena. Članovi akademije, njih 18, među kojima su pisci, pesnici, akademici i ostali, izabrali su autora koji je “ostvario izvanredno delo u području književnosti”.

Kladioničarska kompanija “Landbrokes”, čije su prognoze o pobednicima često bile tačne, predvidela je da su Ngugi va Tiongo iz Kenije i Japanac Haruki Murakami s kvotama 4:1 favoriti za nagradu vrednu 693.000 funti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 22 idi na stranu