Tribina Jevrejin i Arapin, istorija neprijatelja u NBS

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 29.11.2006.

12:48

Default images

Tribina "Jevrejin i Arapin, istorija neprijatelja", povodom objavljivanja istoimene knjige Gila Anidzara, u izdanju Beogradskog kruga, kao i povodom autorovog gostovanja u Beogradu održaće se 1. decembra u Narodnoj biblioteci Srbije.

Na tribini će govoriti Gil Anidzar, vanredni profesor Univerzitet Kolumbija, Ivan Milenkovic, filozof i urednik Trećeg programa Radio Beograda, Obrad Savić, urednik Beogradskog kruga.

Učesnici tribine pokušaće da odgvore na pitanja kao što su: Postoji li koncept neprijatelja? Kojoj diskurzivnoj sferi on pripada? Ili, ako ne postoji koncept neprijatelja, šta sprečava njegovu artikulaciju?

Na tragu razmišljanja Karla Smita i Žaka Deride o onom teološko-političkom, i tumačeći kanonske tekstove, filozofske, političke i religijske tradicije Zapada, autor pokušava da objasni odsustvo istorije neprijatelja.

Pitanje neprijatelja se u ovoj knjizi pokazuje kao suštinsko za način na koji se Evropa odnosila prema Jevrejinu i prema Arapinu kao konkretnim neprijateljima.

Štaviše, autor pokazuje da neprijatelji konstituišu uslov religije i politike.

Gil Anidzar (Anidjar) je vanredni profesor na Odseku za Bliski Istok, azijske jezike i kulture Univerziteta Kolumbija, Njujork. Autor je knjige "Our Place in Al-Andalus: Kabbalah" Philosophy, Literature in Arab Jewish Letters" (Stanfor U.P., 2002) i priredjivač zbornika Jacuqes Derrida: Acts of Religion (Routledge, London 2001).

Gil Anidzar je gost seminara Tranziciona pravda u bivšoj Jugoslaviji koji organizuju Beogradski krug i Centar za kulturnu dekontaminaciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: