Obeležio pola veka na sceni: Ovacije za Dominga, kojeg su žene optužile za uznemiravanje

Operska zvezda Plasido Domingo (78) dočekan je ovacijama na gala koncertu povodom 50. godišnjice rada sinoć u milanskoj Skali, a on je uzvratio retkom serenadom publici.

Kultura

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 16.12.2019.

13:20

Obeležio pola veka na sceni: Ovacije za Dominga, kojeg su žene optužile za uznemiravanje
Foto: Getty/Phillip Faraone / Stringer

Domingo je stajao sam na bini sa tri žute ruže i bez muzičke pratnje otpevao omiljenu špansku melodiju "Non Puede Ser". Do tada su izvođači koji su sa njim nastupali, hor i orkestar, već izveli dva bisa posle više od pola sata aplauza i ovacija publike koja je ustala na noge, što je retko u Skali. On je za treći bis na binu izašao sam.

Sedamdesetosmogodišnji Domingo je bio vidno dirnut tim prijemom i u jednom trenutku je poljubio binu na kojoj je prvi put nastupio 7. decembra 1969. u glavnoj ulozi u operi "Ernani" Đuzepea Verdija. On je ukupno pevao 135 puta na bini u Skali, u 22 opere. Ovaj jubilej u Skali obeležen je u godini kada su američke operske kuće otkazale Domingove zakazane koncerte posle izveštaja AP-a da ga je više od 20 žena optužilo za seksualno uznemiravanje ili neprikladno ponašanje.

Domingo je negirao te navode i posle perioda ćutanja tek je nedavno počeo da daje intervjue izabranim publikacijama pred nastupe u Evropi. U intervjuima je rekao da se uvek ponašao kao džentlmen i da nikad nije zloupotrebio svoj uticaj. On je takođe rekao da namerava da nastavi da nastupa bar dok ne ispuni zakazane koncerte koje ima do kraja 2021. godine.

U SAD su svi njegovi planirani koncerti otkazani, ali u evropskim operskim kućama i među evropskim obožavateljima naišao je na ogromnu podršku, i svi zakazani koncerti su zadržani. Mnogi koji su prisustvovali sinoćnjem nastupu usredsredili su se na kvalitet, posebnu boju njegovog glasa i govorili kako je nemoguće da neko spolja zna šta se dogodilo između Dominga i onih koje ga optužuju.

"Jako sam impresionirana. Domingov glas je i dalje neverovatan kada vidite koliko ima godina.To što se desilo sa njim i pokretom I ja (MeToo) u Americi je strašno. Svi mi moramo da odgovaramo u životu za naše ponašanje", rekla je Doris Papst (80), koja je u Milano doputovala sa grupom iz Baden Badena u Nemačkoj na ovaj gala koncert.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: