Kultura: Uz dobre, obavezno i loše vesti

Isidora Žebeljan, naš najmlađi akademik i svetski priznata kompozitorka, dobila je ponudu za snimanje CD sa svojom kamernom muzikom u Velikoj Britaniji.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 31.05.2013.

18:43

Default images

Ova, naizgled lepa vest, koja bi mogla da znači da su naši umetnici dobili mogućnost da promovišu svoje delo u svetu i na taj način predstave srpsku kulturu, ipak nije samo to.

Naime, da bi ponuda mogla i da se ostvari, neophodno je da umetnica plati deo troškova. Da li će u tome i uspeti još je neizvesno, jer Ministarstvo kulture nije u mogućnosti da joj pomogne.

“Sasvim iznenada se dogodilo da je gospodin Džeremi Polmejer iz diskografske kuće World Classic čuo moju muziku i zasita bio iskreno oduševljen i ponudio mogućnost da ta izdavačka kuća objavi disk sa mojok kamernom muzikom krajem ove godine”, objašnjava Isidora Žebeljan, kompozitorka i akademik.

Izdavačka kuća bi pokrila troškove izdavanja i distribucije CD-a, ali je neophopdno da umetnica organizuje snimanje.

“Ono što je potrebno ovde da se uradi jeste da se snimi muzika i to je ono sad što je neki mali problem u ovoj situaciji. Veliki problem je to što, verovali ili ne, za to ne mogu da nađem novac”, kaže Žabeljan.

Ta sredstva iznose oko 8.000 evra i ona podrazumevaju troškove poput honorara muzičara, dirigenta, iznajmljivanje sale Kolarca i studija. Molbu da troškove pokrije Ministarstvo kulture Isidora Žebeljan uputila je još pre tri meseca, ali do danas odgovor iz Vlajkovićeve 3 još uvek nije stigao.

Zahtev za odgovor uputila je i televizija B92, i dobili smo sledeće objašnjenje.

“Niko ne osporava dostignuća gospođe sidore Žebeljan. Do sada je Ministarstvo pomoglo nekoliko izdavačkih poduhvata Isidore Žebeljan. U oba prethodna “izdavačka poduhvata”, pored toga što je Ministarstvo bilo praktočno suizdavač, Ministarstvu nikad nije dostavljen nijedan primerak CD izdanja, čak ni za uvid.

MInistarstvo se nalazi u nezgodnoj poziciji, jer se članovi Nacionalnog saveta za kulturu sve češće javljaju mimo konkursne procedure za svoje projekte, a kao što je poznato sredstva za ovu godinu su krajnje restriktivna”.

Ipak, Isidora Žebeljan ističe da se izdavanje CD nikako ne sme doživeti kao njen lični projekat, već bi on značio afirmaciju muzičara, uslova snimanja u Beogradu i drugo.

Da li će ta prilika biti iskorišćena, znaćemo do kraja godine, jer je to rok do kada je izdavačka kuća Worls Clasic planirala da izda CD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: