Šetnja kroz jugoslovensku umetnost (FOTO)

Izložba sto dela iz zbirke Muzeja savremene umetnosti "Jugoslovenska umetnost od 1900. do 1945." otvorena je 29. marta u kompleksu "25. maj" uz nadu vršioca dužnosti direktora Muzeja Vladislava Šćepanovića da će 2016. godine ona biti deo stalne postavke u rekonstruisanoj zgradi.

Izvor: Beta, B92
Podeli

100 DELA IZ ZBIRKI MUZEJA SAVREMENE UMETNOSTI.
JUGOSLOVENSKA UMETNOST OD 1900. DO 1945.

Muzej istorije Jugoslavije (Botićeva 6)
29. mart - 18. maj
Autor koncepcije i postavke: Dejan Sretenović
Kustoskinja: Mišela Blanuša
Cena ulaznice je 300 dinara, a prateći programi su besplatni.
Izložba je otvorena svakim danom od 10 do 18 časova, osim ponedeljkom.

"Ova dela nisu mogla dugo da se vide a sada mogu, zahvaljujući Muzeju istorije Jugoslavije koji su nesebično izašli u susret i pokazali šta je prava kolegijalna saradnja u trenucima kada su ovakve izložbe skoro nemoguće. Iduće godine napravićemo sledećih 50 godina, a nadam se da ćemo 2016. godine završiti zgradu Muzeja i da ćemo sve postavke moći tamo da vidimo", kazao je Šćepanović na otvaranju izložbe u Beogradu.

Autor izložbe Dejan Sretenović rekao je da su predstavljena najbolja dela Save Šumanovića, Petra Dobrovića, Đorđa Andrejevića Kuna, Krste Hegedušića, Milene Pavlović Barili, Antuna Augustinčića, Marka Čelebonovića, Riharda Jakopiča, Ignjata Joba, Nadežde Petrović i drugih umetnika i da je ovo "apel nadležnim organima da se što pre reši problem Muzeja".

"Ideja ove izložbe je da se teška situacija premosti, a da se s druge strane nove generacije koje nisu imale priliku, upoznaju sa visokim značajem naše kulturne baštine", naveo je on.

Akademik Dušan Otašević istakao je da se svakoj kulturnoj manifestaciji posebno raduje, jer kako je naveo, izgleda da je kultura danas prekrivena teškim slojem nipodoštavanja i neprepoznavanja, a da se gustina tog crnila iz dana u dan povećava.

"Pogledajmo izložbu i odajmo poštovanje i zahvalnost onima koji su nama osvetljavali put i činimo sve da onima sutra ostavimo ono što su nama ostavili naši umetnici", zaključio je Otašević i proglasio izložbu otvorenom.

-- Pročitajte i MSU: Ko se seća ovog muzeja? --

Ideja o organizovanju izložbe podstaknuta je činjenicom da, ne računajući povremene studijske i monografske izložbe, MSUu ovom periodu nije bio u mogućnosti da celovitije predstavi zbirke kroz stalnu postavku i da je samim tim njegova funkcija izlaganja umetnosti 20. veka suspendovana.

Odluka da se pokaže samo deo fonda koji reprezentuje umetnost prve polovine prošlog veka pre svega je uslovljena tehničkim razlozima, a onda i uverenjem da je ovaj segment fonda, budući istorijski najviše udaljen, najmanje poznat najširoj javnosti i kao takav zaslužuje posebnu pažnju.

Izložba se tipološki može odrediti kao pokazna izložba „iz kolekcije“ koja – postavljena u prostoru drugog muzeja kao gostujuća izložba – naglasak stavlja na prezentaciju singularnih dela i kao takva nema pretenziju da neposredno interveniše u narative istorije moderne umetnosti.

Njen cilj je da afirmiše kolekciju Muzeja savremene umetnosti kao takvu, odnosno onaj segment kolekcije koji omogućava upoznavanje sa ključnim ili karakterističnim pojavama koje su obeležile naznačeno razdoblje jugoslovenskog i srpskog modernizma.

Na izložbi su zastupljena dela Đorđa Andrejevića-Kuna, Antuna Augustinčića, Jovana Bijelića, Marka Čelebonovića, Avgusta Černigoja, Marijana Detonija, Petra Dobrovića, Lojze Dolinara, Vilka Gecana, Krste Hegedušića, Riharda Jakopiča, Ignjata Joba, Milana Konjovića, France i Tone Kralja, Frana Kršinića, Mirka Kujačića, Mila Milunovića, Petra Palavičinija, Milene Pavlović Barilli, Mihaila Petrova, Nadežde Petrović, Zore Petrović, Vase Pomorišca, Ivana Radovića, Marka Ristića, Tome Rosandića, Veljka Stanojevića, Eduarda Stepančiča, Sretena Stojanovića, Zlatka Šulentića, Save Šumanovića, Ivana Tabakovića, Vana Živadinovića Bora i dr.

U toku trajanja izložbe biće organizovan bogat prateći program, koji obuhvata predavanja i tematska vođenja kroz izložbu kustosa Muzeja savremene umetnosti i drugih stručnjaka, kao i edukativne radionice.

Predavanja i tematska vođenja:

Nedelja, 30. mart u 13h
Tematsko vođenje "Pijana lađa", Žana Gvozdenović, kustoskinja Muzeja savremene umetnosti

Subota, 5. april u 13h
Predavanje "Kolekcija, kontekst, narativ", Dejan Sretenović, autor izložbe i kustos Muzeja savremene umetnosti

Subota, 12. april u 13h
Tematsko vođenje "Socijalna umetnost u Jugoslaviji između dva rata", kustoskinja izložbe i Muzeja savremene umetnosti Mišela Blanuša

Sreda, 23. april u 13h
Predavanje o bibliotečkoj delatnosti "Creative Commons, Copyright i Copyfight”, Nevenka Antić (Creative Commons Serbia Legal Project Lead)

Subota, 26. april u 13h
Tematsko vođenje "Slika i reč srpske avangarde", kustoskinja Muzeja savremene umetnosti Aleksandra Mirčić i naučni savetnik sa Instituta za književnost i umetnost Bojan Jović

Subota, 3. maj u 13h
Tematsko vođenje "Intimizam u srpskom slikarstvu", kustoskinja Muzeja savremene umetnosti Svetlana Mitić

Subota, 10. maj u 13h
Tematsko vođenje "Tokovi moderne skulpture”, kustoskinja Muzeja savremene umetnosti Rajka Bošković

Subota, 17. maj u 13h
Tematsko vođenje "Crtež u jugoslovenskoj umetnosti prve polovine 20. veka", kustoskinja Muzeja savremene umetnosti Žaklina Ratković

Edukativni program:

Subota, 5. april u 13h
radionica Omladinskog kluba Muzeja savremene umetnosti, kustoskinja Vesna Milić i umetnica Katarina Bunuševac

Nedelja, 6. april u 11h
radionica Dečjeg kluba Muzeja savremene umetnosti i vođenje za roditelje, kustoskinja Vesna Milić i umetnica Katarina Bunuševac

Četvrtak, 17. april u 11h
“Pogled u umetnost”, radionica za decu i omladinu ometenu u razvoju, Muzej savremene umetnosti (kustoskinja Katarina Krstić) u saradnji sa Dnevnim boravkom Stari Grad (Nikola Dragomirović)

Subota, 26. april u 13h
radionica Omladinskog kluba Muzeja savremene umetnosti, kustoskinja Vesna Milić i umetnica Katarina Bunuševac

Nedelja 27. april u 11h
radionica Dečjeg kluba Muzeja savremene umetnosti, kustoskinja Vesna Milić i umetnica Katarina Bunuševac

Subota, 10. maj u 13h
radionica Omladinskog kluba Muzeja savremene umetnosti, kustoskinja Vesna Milić i umetnica Katarina Bunuševac

Nedelja, 11. maj u 11h
radionica Dečjeg kluba Muzeja savremene umetnosti, kustoskinja Vesna Milić i umetnica Katarina Bunuševac

Četvrtak, 15. maj u 11h
“Pogled u umetnost”, radionica za decu i omladinu ometenu u razvoju, Muzej savremene umetnosti (kustoskinja Katarina Krstić) u saradnji sa Dnevnim boravkom Stari Grad (Nikola Dragomirović)

Subota 17. maj u 10h
Seminar Nastavničkog kluba Muzeja savremene umetnosti, kustoskinja Vesna Milić.

.

.

.

strana 1 od 12 idi na stranu