Slike španskih predela u Servantesu

U galeriji Instituta Servantes 5. maja u 19h predstaviće se mlada umetnica iz Beograda Gordana Nikolić serijom slika koje predstavljaju španske predele, preko Kastilje i Leona, Andaluzije, Katalonije, Galisije..

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 27.04.2011.

18:41

Default images

Slike su nastale na osnovu snimaka iz aviona koje je umetnica proučavala i stvarala na osnovu njih apstraktne slike koje odražavaju njeno intimno viđenje Španije.

S obzirom da je Gordana Nikolić završila vajarstvo i slikarstvo, njene slike su reljefne, građene od višeslojnih naslaga boje. Na taj način umetnica uvodi i "treću dimenziju" u svoje slikarstvo. Boje se nanose u vidu suvih, slojevitih fleka koje često prelaze u plitki reljef, četka je posna, boja zrnasta a kolorit ugašen. Dominira gama zemljanih boja: oker, umra, sijena sa sporadičnim, trakastim slojevima plave (nebo) i žute boje (polje suncokreta).

Za medijum je korišćeno klasično zategnuto platno i drvene ploče. Za jednu sliku koristila je neobičnu podlogu, drvenu kutiju španske tradicionalne postastice "Turrón" - prvi koji je kupila u Španiji i čuvala godinama.

Autorka posebno izvaja platna iz Andaluzije s obzirom da lepota ovih predela prosto začara umetnika.

Na prvi pogled bi se reklo da je pristup platnu čisto apstraktan ili da podseća na španski postkubistički pristup, ali pošto znamo da se radi o pejzažu, kompozicija je sve samo ne apstraktna.

Autorka Gordana Nikolić diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu na odseku za vajarstvo 2001. godine. U Španiji je živela 10 godina gde se usavršavala i proučavala velike španske umetnike. Predstavljala je više puta Srbiju na putujućim izložbama u Španiji. S obzirom da je završila slikarstvo i vajarstvo kombinovala je različite tehnike. Za sebe kaže da slika kao vajar, a vaja kao slikar. Danas radi i stvara u Beogradu gde drži i školu slikanja.

Izložba je otvorena do 11. maja, a ulaz je slobodan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: