Andrićgrad: Danas otkrivanje spomenika Njegošu

Spomenik Petru Petroviću Njegošu, povodom 200. godišnjice rođenja velikog pesnika i državnika, biće otkriven danas u Andrićgradu, najavio je tvorac Andrićgrada i direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 29.11.2013.

09:20

Default images

Kusturica je lokalnim medijima rekao da će na taj način biti ispravljena propuštena prilika da se obeleži 200 godina od rođenja "najvažnijeg pesnika".

"Najmlađi od svih starih evropskih gradova ugostiće Petra II Petrovića Njegoša, na njegovom trgu ispred Crkve svetog Lazara, čime će čuvati leđa Andriću koji je u njemu video svog duhovnog oca", rekao je Kusturica na nedavnoj konferenciji za novinare.

Kusturica je rekao da je proslava 200. godišnjice rođenja Njegoša jubilej koji zaslužuje da se obeleži na mnogo širem prostoru, pa je tako Njegoš svoje mesto našao i u Andrićgradu.

"Mislim da je u fragmentaciji bivše Jugoslavije došlo do podela mnogih stvari koje su nedeljive. Njegoš je u svakom pogledu bio viši i veći od svega toga", rekao je on i dodao da misli da je Njegoš bio jedan od onih tragičara koji ni kada su umrli nisu bili mirni jer su njegove kosti sedam puta posle smrti bile premeštane.

Kusturica je najavio da će povodom 200 godina od rođenja Njegoša biti organizovan i program u kojem će učestvovati 200 igrača folklora, hor iz Bijeljine, biće pušteno 200 golubova a biće predstavljeno i novo izdanje sabranih dela Matije Bećkovića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: